Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jaká jsou nejvzdálenější místa Prahy? Prozkoumejte jednotlivé póly metropole

I když stále platí nouzový stav, je potřeba chodit i ven, a to nejlépe tam, kde není moc lidí. A proto Institut plánování a rozvoje hlavního města přišel s nápadem, kdy lidé na svých vycházkách mohou navštívit póly Prahy. Jedná se o nejsevernější, nejjižnější, nejvýchodnější a nejzápadnější bod metropole. A kam se za nimi vydat?

Podle ředitele Institutu plánování a rozvoje hlavního města Ondřeje Boháče vznikl nápad během lockdownu, když chtěli lidé s dětmi ven, ale zároveň někam, kde nebude moc lidí. „Takže úvaha byla, kam jít ven, kde asi nikdo nebude, ale přitom to může být svým způsobem zajímavé a unikátní místo? K nápadu na „dobytí“ pražských pólů pak už nebylo daleko, vždycky mě navíc bavily geograficky zajímavé body,“ uvádí Boháč.

Podle něj sehrálo svou roli také to, že jeho děti braly návštěvu přírody vždy jako dobroudružnou expedici. Tak se na každém pražském pólu vyfotili s velkou cedulí označující ten daný pól. „Pak jsem to dal na Facebook a různí lidé mi psali, že je to fajn a že by tam taky vyrazili. Tak jsem si řekl, že jim to „k Vánocům“ označím na místě pořádně – i proto, aby lidi měli nějaký hmatatelný cíl,” dodává Boháč.

Severní pól Prahy (nejsevernější bod), mapa ZDE

Na jihovýchodním okraji obce Hovorčovice leží severní pól Prahy. Lidé jej najdou na konci Veleňské ulice u železničního přejezdu. Přesná lokace bodu se nachází před přejezdovým světlem na straně blíže k Hovorčovicím. Sloupek se nachází patnáct metrů od tohoto místa na druhé straně přejezdu.

Na místo se dá dostat nejlépe vlakem, železniční zastávka Hovorčovice je od pólu vzdálená 350 metrů, autobusem PID linkou 351 z metra Letňany, dále autem nebo pro cyklistické nadšence i na kole, a to po trasách 8100, A27.

Za návštěvu stojí v okolí třeba obec Líbeznice, kde byl nedávno dokončen nový areál hasičské zbrojnice, či archeologické naleziště Zlatý kopec, kde bylo doloženo nejstarší osídlení na našem území.

Jižní pól Prahy (nejjižnější bod), mapa ZDE

Zhruba 200 metrů od severovýchodního okraje obce Vrané nad Vltavou leží jižní pól Prahy. Ze všech čtyř pólů Prahy se jedná o nejfrekventovanější místo, jelikož leží v říční nivě vedle oblíbené cyklostezky (A2) a pod silnicí Vrané-Jarov.

Bod je veřejně přístupný a označený betonovým sloupkem s popiskem. Nejlépe se k němu dostanete po již zmíněné cyklostezce A2 nebo vlakem do železniční stanice Jarov. Půl kilometru proti proudu najdete přívoz Vrané nad Vltavou – Strnady. Také sem jezdí řada autobusových linek PID, zastávka Jíloviště, Výzkumný ústav. Výlet můžete doplnit také výstupem na vrch Homole s malebnými výhledy do údolí Vltavy.

Východní pól Prahy (nejvýchodnější bod), mapa ZDE

Východní pól Prahy leží v Klánovickém lese v části Vidrholec, asi 500 metrů západně od města Úvaly. Veřejně přístupný bod je označen betonovým sloupkem s popiskem. Nachází se padesát metrů východně od zelené turistické značky a leží v hustém mlází, takže najít ho bude možná trochu složité.

K místu se dostanene nejlépe vlakem do stanice Úvaly, autobusem PID, ale také na kole nebo pěšky, a to po zelené turistické značce.

Západní pól Prahy (nejzápadnější bod), mapa ZDE

Nejzápadnější bod Prahy leží asi 500 metrů jihovýchodně od areálu Amazon v obci Dobrovíz. Jedná se o nejodlehlejší pól Prahy. Dostanete se k němu, když na silnici K Amazonu odbočíte u starého hřbitova na polní cestu, která vás dovede až k ochranému plotu kolem Letiště Václava Havla Praha.

Právě zde je umístěn betonový sloupek s popiskem. Co  se týče přesného nejzápadnějšího bodu, tak ten je veřejnosti nepřístupný, protože leží v chráněném areálu letiště a od sloupku je vzdálen asi sto metrů.

K bodu se nejlépe dostanete ze stanice v areálu Amazonu (vlak, PID), po silnici K Amazonu, kde prochází cyklotrasa 8100, která spojuje severní a západní pól Prahy. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto campuj.online

Štítky Praha, turistika, zajímavosti, výlet, póly, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, silnice, Ondřej Boháč, Amazon.com, Severní pól, Jižní pól, Letiště Václava Havla, Vrané nad Vltavou, Hovorčovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaká jsou nejvzdálenější místa Prahy? Prozkoumejte jednotlivé póly metropole  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.