Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Požár od adventního věnce mohou způsobit děti i zvířata, varují před nadcházejícím adventem hasiči

Hasiči nabádají k opatrnosti při používání adventních věnců, na kterých se právě dnes zapaluje první adventní svíčka. Lidé by měli být obezřetní při výběru věnce v obchodě i při nákupu svíček a dalšího materiálu, pokud si věnec vyrábějí sami. Pozor by měli dávat i na děti a zvířata, která mohou věnec s hořící svíčkou shodit. Důležité je mít pod svíčkou nehořlavou podložku. Svíčky na adventních věncích patří k častým příčinám požárů v předvánočním období, uvedla mluvčí pražských hasičů Nicole Studená.

Pozor na doma vyrobené věnce

Domovy jsou podle mluvčí nyní doslova přeplněny vysoce hořlavými materiály z umělých vláken, oheň se tak může rychle šířit. „Jen loni v prosinci hasiči evidovali 1428 požárů. Ty si vyžádaly 15 lidských životů a 141 lidí se při nich zranilo. V příčinách „vánočních“ požárů vedou ty, které způsobily svíčky, nejčastěji na adventních věncích,“ uvedla Studená.

Podle předloňského průzkumu České pojišťovny pálí o Vánocích svíčky téměř 90 procent domácností a plamen nechává bez kontroly hořet 18 procent dotázaných.

Nábytek nebo zařízení bytu se může vznítit od dohořívající svíčky na adventním věnci, která zapálí chvojí, malé děti nebo kočky mohou věnec samy shodit nebo ho stáhnout ze stolu spolu s ubrusem. Rizikové jsou z pohledu hasičů také věnce, které si lidé dělají sami doma. „Každoročně řeší hasiči požáry adventních věnců, na kterých byl například špatně přilepený držák na svíčku, nebo bylo moc chvojí kolem svíček, které od plamínku svíčky chytlo,“ upozornila mluvčí.

Důležité je věnec hlídat a svíčky umístit na nehořlavou podložku

Studená varovala před věnci, jejichž korpus je vyrobený z pilin nebo hoblin. Upozornila na to, že chvojí na věncích časem vysychá a lépe hoří. Vhodné nejsou klasické svíčky do svícnů, protože brzy prohoří. Mluvčí doporučila použít speciální adventní svíčky s voskovou vrstvou, které hoří dlouho. Svíčky mají být v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů. „V každém případě by svíčka měla být umístěna na stabilní nehořlavé podložce bránící přímému kontaktu hořící svíčky s podkladem (například chvojím adventního věnce),“ doplnila.

Počet nahlášených událostí přibývá právě počínaje adventem. Pojišťovna při odškodnění požáru zjišťuje, zda zdrojem nebyla zapálená svíčka či třeba vonné tyčinky zanechané bez dozoru. Podle závažnosti situace může být kráceno pojistné plnění.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hasiči Praha

Štítky ČR, hasiči, advent, Vánoce, AUDIO, svíčka, věnec, adventní věnec, Generali Česká pojišťovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požár od adventního věnce mohou způsobit děti i zvířata, varují před nadcházejícím adventem hasiči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.