Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

ANKETA: Arogantní obludnost, nebo poetický maják? Před 35 lety začala stavba Žižkovské věže

Pražský vysílač na Žižkově je pro někoho významnou futuristickou, moderní stavbou, jiné odpuzuje. Některé žebříčky ho dokonce řadí mezi nejošklivější stavby světa. Jeho stavba začala 24. listopadu 1985. Jaký vztah k vysílači mají lidé ze Žižkova a jak své dílo vnímá architekt Václav Aulický?

Kam umístit kontroverzní věž? Nejradši nikam

Projektem televizního vysílače pro Prahu byl koncem 70. let pověřen architekt Václav Aulický. Nepřehlédnutelná stavba s restaurací a vyhlídkou, evokující raketu připravenou ke startu, se v Mahlerových sadech budovala sedm let, do provozu byla uvedena až 17. února 1992. Stavba však začala 24. listopadu 1985. Na technickém řešení 216 metrů vysoké věže z oceli a betonu se kromě Aulického významně podílel také statik Jiří Kozák.

Už od roku 1978 probíhalo hledání lokality pro umístění vysílače. „Přestože to je moje dítě, kdybych hledal, kam umístit v Praze věž, tak bych ji neumisťoval opravdu nikam, protože ona samozřejmě je v kontroverzi s tím městem,“ řekl architekt Václav Aulický pro Českých rozhlas v roce 2012.

Arogantní obludnost i maják na rozbouřeném moři​

V roce 2009 server VirtualTourist.com označil Žižkovský vysílač za druhou nejošklivější stavbu světa. V popisu stavby se novinář vyjadřuje také k batolatům Davida Černého. „Je už sama o sobě dost ošklivá, ale malé lezoucí děti od výtvarníka Davida Černého ji z ostudy proměnily v něco, z čeho se vám opravdu zatočí hlava," píše se v anotaci.

Kontroverzní stavba si však během let získala oblibu nejen u místních. Vývoj vztahu k Žižkovské věži pro Pražskou Drbnu popsal herec Národního divadla David Matásek, který na Žižkově prožil téměř celý život a jehož rod je s Žižkovem spjat už několik generací. „V křeči konce osmdesátých let jsme stavbu Žižkovské věže brali jako arogantní obludnost, kvůli které musela padnout i část židovského hřbitova a panoval jednoznačný názor, že se sem, na hranice Žižkova a Vinohrad, absolutně nehodí. Dnes už to tak kategoricky nevidím. Je to součást našich procházek na Jiřák, orientační bod, maják na rozbouřeném moři nočních výprav do barů a hospod a miminka dodávají věži dokonce naději. Naději, že všechno dobře skončí,“ popsal proměnu vztahu k vysílači v Praze 3 David Matásek.

O kráse vysílače vůbec nechce pochybovat muž, který by měl vždy hájit zájmy své městské části. „Vysílač vnímám jako jeden z hlavních symbolů Prahy 3. Podle mě je fenomenální a jako rodilý Žižkovák o něm nechci vůbec pochybovat,“ uvedl starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09).

A jaký názor máte na Žižkovskou věž vy? Hlasujte v anketě nebo pište do komentářů.

Jak vnímáte Žižkovskou věž?

Celkem hlasovalo122 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík, čtenáři Pražské Drbny

Štítky stavby, 24. listopadu, vysílač, Žižkov, Žižkovský vysílač, maják, Václav Aulický, architekt, Praha, vztah, David Černý, David Matásek, Jiří Kozák, Jiří Ptáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Arogantní obludnost, nebo poetický maják? Před 35 lety začala stavba Žižkovské věže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.