Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO, VIDEO: 17. listopad v Praze: Pieta na Národní třídě i protest proti vládním opatřením

Lidé po celém Česku si dnes připomněli výročí událostí spojených se 17. listopadem, kdy proti studentům v roce 1939 krvavě zakročili němečtí nacisté a o 50 let později komunistická moc. Kvůli koronaviru dnes oslavy probíhaly v komornějším duchu, přesto planoucí svíčky u pamětní desky zcela zaplnily chodník na Národní třídě. V centru Prahy dnes také protestují stovky lidí proti vládním protiepidemickým opatřením.

V symbolických 17 hodin a 11 minut odvysíllaly tři celoplošné televize přímý přenos legendární skladby Modlitba pro Martu, kterou vysílala také mnohá česká rádia. Píseň zazněla také prostřednictvím městských amplionů v ulicích Prahy, Brna nebo Liberce. 

„Pieta na dálku“

Svíčku na Národní třídě mohli zapálit také ti, kteří se na Národní třídu nedostali. A to díky spolku Díky, že můžem. Členové spolku za dobrovolný příspěvek na svíčky připojovali vzkazy se jmény dárců a svíčky pak položili k pietnímu místu. Zájemci mohli tuto „pietu na dálku“ sledovat například prostřednictví facebooku.

Také každoroční akce spolku s názvem Korzo Národní se letos kvůli protikoronavirovým opatřením přesunula na internet. Lidé v rámci těchto alternativních oslav mohli sledovat streamované debaty o svobodách, které česká společnost získala po listopadu 1989, o roli veřejnoprávních médií, neziskových organizací nebo o šíření informací a dezinformací.

Demonstrace v centru Prahy

Na Václavském náměstí se dnes odpoledne okolo 16:30 sešly stovky lidí. Ti protestovali proti vládním protiepidemickým opatřením. Z Václavského náměstí se vydali přes Žitnou ulici, Karlovo náměstí a Resslovu ulici až na Národní třídu. Mnoho z účastníků nemá roušky. Akci přihlíží několik desítek policistů a členové antikonfliktního týmu, zatím proti ní nezasáhli. Kvůli účastníkům pochodu je však zastavena doprava.

Někteří protestující mají české vlajky a transparenty s nápisy „Už i viry jsou schopnější než vláda“, „Vláda plní plán Rockefellerovy nadace“, „My chceme chodit do školy, a ne sázet brambory“ nebo „Vlastizrádci! Demisi!“. Některé nápisy jsou namířené i proti opozici.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky 17. listopad, Den boje za svobodu a demokracii, 1989, Národní třída, Praha, svíčka, Česko, Brno, Sametová revoluce, Václavské náměstí, Liberec, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: 17. listopad v Praze: Pieta na Národní třídě i protest proti vládním opatřením  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.