Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Proč je důležité učit se o klimatické změně? Autorky online kurzu získaly ocenění

Veronika Ambrozyová a Veronika Endrštová jsou autorkami online kurzu o klimatické změně z dílny Člověka v tísni, který je určen jak pro pedagogy, tak pro každého zájemce s přístupem k internetu. Od začátku letošního roku může široká veřejnost díky kurzu proniknout do tématu samostatně a bez potřeby lektora. Autorky kurzu získali za jeho tvorbu ocenění v letošním ročníku soutěže E.ON Energy Globe v kategorii Vzdělávání.

Vzdělávací projekt Klimatická změna je prvním online kurzem o této problematice z dílny organizace Člověk v tísni. Ti, kteří se rozhodnout vzdělávat, získají znalosti o klimatické změně během osmi lekcí bez potřeby lektora. Stačí jen chuť a připojení k internetu.

Největším přínosem kurzu je podle autorek to, že atraktivní a srozumitelnou formou předává poměrně složité informace o změně klimatu. „Učitelé by měli žáky připravovat na život v současném i budoucím světě, jehož podoba bude do velké míry rámována právě klimatickou změnou. Proto je důležité, aby se měli učitelé možnost vzdělávat v tématu, které je pro ně samotné nové a do jisté míry opředené kontroverzemi," popisují autorky na webu Člověka v tísni.

Do kurzu se registrovalo přes 1400 uživatelů, zájem o kurz je tedy podle autorek poměrně velký. Celý kurz absolvovalo zatím 310 lidí.

Samotný kurz nebo jeho části mohou učitelé přímo využít ve výuce. Zájemce o kurz se jednoduše zaregistruje a vybere si, kterou z osmi kapitol chce začít. Studiem je provádí moderátor, součástí jsou videa s odborníky, grafiky, interaktivní schémata, otázky a texty. Na konci je pak závěrečný test.

Velmi pozitivně vnímají obě oceněné už jen účast v soutěži E.ON Energy Globe. „Účast v soutěži pro nás znamená důležité ocenění naší práce a významnou podporu v šíření povědomí o kurzu mezi učitele i veřejnost. Velkou inspirací je pro nás také setkání s organizacemi, které se tématu klimatické změny věnují z jiného úhlu pohledu a příležitost pro hledání nových forem spolupráce. Zásadní je vůbec samotný fakt, že téma klimatické změny uchopují i velké firmy a stvrzují tak důležitost jeho řešení a vzdělávání o něm.t s různými úhly pohledu na projevy klimatické změny,“ shodují se autorky kurzu.

Vizí autorek jsou školy, kde je změna klimatu běžnou součástí výuky a kde učí učitelé, kteří mají odvahu otevírat i podobně složitá a v něčem kontroverzní témata. „Za rok bychom chtěli mít kurz nejlépe přístupný i z mobilních zařízení, přeložený do angličtiny a opatřený titulky. Chtěli bychom být inkubátorem příkladů dobré praxe kvalitní výuky o klimatické změně, který přitahuje pozornost k diskusi o potřebě a formách výuky o klimatické změně na českých školách,“ uzavírají.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto energyglobe.cz

Štítky kurz, online, klimatická změna, klima, ocenění, Praha, klimatické změny, Člověk v tísni, soutěž, E.ON, Energy Globe, Internet, dílna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proč je důležité učit se o klimatické změně? Autorky online kurzu získaly ocenění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.