Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

FOTO: High Line jako v New Yorku? V Praze vznikne nová promenáda

Po vzoru New Yorku vznikne v Praze na trati z Vršovic přes Strašnice obdoba The High Line. Koleje nevyužívané železniční trati vedoucí z Hostivaře přes Strašnice až k nádraží Vršovice nahradí mlatové a asfaltové cesty. Místo se tak stane rájem pěších, cyklistů, bruslařů i rodičů s kočárky.

V budoucnu má drážní promenáda být zelenou bezmotorovou páteří Vršovic a Strašnic. Bude vystavěna v trase opuštěného železničního koridoru benešovské trati a bude mít podobu tzv. liniového parku. Návštěvníkům má sloužit k reakraci, dopravě i ke sportu.

Zachování genia loci

Promenáda propojí parkové plochy, sportoviště a zastávky. Současně však zachová paměť místa pro další generace. V trase drážní promenády se předpokládá zachování historického kamenného podchodu, severní části mostu v Edenu, lávky u zastávky Strašnice a osvětlovacích věží či užití fragmentů kolejiště, pražců a návěstidel. Místo neztratí nic ze své minulosti. Vlaková DNA nebude přepsána a zničena, ale umocněna a přenesena do 21. století, které nabízí pohodový život ve městě plném parků pro aktivní trávení volného času.

Vlaky nahradí cyklisté a chodci

Ateliér krajinářské architektury terra florida letos zazářil prvním místem v krajinářsko-architektonické soutěži na podobu budoucího Památníku holocaustu Romů a Sintů v Letech.

Praha 10 se vidinou nového parku zabývá již od roku 2012. Návrh podoby nového parku připravuje manažer projektu Tomáš Cach, Petr Tej, sdružení PUSA Drážní promenáda a ateliér krajinářské architektury terra florida.

Cyklomagistrála umožní kromě komfortní chůze, také jízdu na kole či bruslích nebo běhání s bezpečným oddělením rychlejšího a pomalejšího pohybu. Promenáda rovněž propojí a zpřístupní pobytové lokality, parkové plochy či sportoviště.

Stavět by se mělo začít příští rok

V první etapě se chystá realizace hlavního úseku promenády v délce přes čtyři kilometry na trase U Seřadiště – Dolínecká. V dalších etapách se předpokládá přímé napojení až po železniční stanici Praha-Vršovice či doplnění dalších částí parku.

Drážní promenáda, která má být součástí uceleného systému zelených koridorů na území městské části, by se měla začít stavět v roce 2021 a náklady na její stavbu by neměly přesáhnout 200 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook IPR Praha, campuj.online, Jan Malý, terra florida

Štítky Praha, New York, Strašnice, Vršovice, Hostivař, Florida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: High Line jako v New Yorku? V Praze vznikne nová promenáda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.