Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Člověče, nezlob se! nebo šachová figurka? V Praze byla odhalena socha Marie Terezie

Dnes dopoledne byla v parku Marie Terezie na Hradčanech v Praze 6 představena vůbec první socha Marie Terezie na území hlavního města. Za návrhem pomníku stojí sochař Jan Kovářík a architekt Jan Proksa, společně zvolili bílou siluetu vladařky bez tváře. Socha váží sedm tun a měří přibližně pět a půl metru.

Dnes v deset hodin dopoledne proběhlo v parku Marie Terezie v Praze 6 slavnostní odhalení sochy jediné vládnoucí ženy na českém trůnu. „Marie Terezie vládla v poměrně turbulentních časech. Pragmatická sankce vydaná jejím otcem ji sice určila jako následnici všech rakouských držav, svůj trůn ale musela obhájit, obrazně řečeno, s mečem v ruce. Našim zemím přinesla společně se svým synem spoustu nového a dobrého. Z jejích reforem vlastně žijeme dodnes. I proto jsme pro uvedení jejího pomníku vybrali originální a inovativní řešení a já jsem rád, že v Praze 6 bude zajímavé umělecké dílo – skutečná pocta panovnici, která české země přiblížila modernímu světu,“ pověděl k symbolickému významu odhalení sochy, k němuž dochází přesně 280 let od okamžiku, kdy se Marie Terezie ujala vlády nad habsburskou říší, starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

Unikátní vizualizace

Veřejnost si může novou sochu může detailně prohlédnout prostřednictvím vizualizace na webu městské části Praha 6. Jde o nový projekt na podporu virtuálního turismu, v jehož rámci budou postupně on-line formou představovány další památky na území městské části.

Socha váží sedm tun a měří pět a půl metru, je vyrobena ze speciální polymerní směsi s ochranným povrchovým nátěrem před graffiti. „Marie Terezie byla jedinou vládnoucí ženou na českém trůnu a na svou dobu poměrně moderní panovnicí. Jsem proto rád, že jsme projekt dotáhli do cíle a můžeme ji konečně široké veřejnosti připomenout jako pozoruhodnou osobnost a významnou historickou postavu,“ konstatuje místostarosta pro kulturu Jan Lacina.

Projekt vznikal přes sedm let během tří volebních období. Za návrhem pomníku stojí sochař Jan Kovářík a architekt Jan Proksa, společně zvolili bílou siluetu vladařky bez tváře. „Chtěli jsme vyzdvihnout čirou esenci toho, co je spojováno s velkou panovnicí: vznešená přítomnost, vysoké postavení a závažné společenské poslání. To vše v přísně tvarově redukovaném, avšak výstižném pojetí. Věřím, že jsme dosáhli nadčasového archetypu, který je schopen promlouvat k lidem v širších souvislostech,“ přibližuje autorský záměr Jan Kovářík.

Veřejnost si dílo podle autorů postupně přivlastňuje, byť se s ním doposud seznámila jen z modelů. Lidé soše přisuzují označení „šachové figurky“ nebo figurky ze známé deskové hry Člověče, nezlob se! „Osobnost Marie Terezie si můžeme představovat jako pomyslnou figurku v politické hře tehdejší Evropy. Pomník tím získává edukativní rozměr, nutí lidi uvažovat, zamyslet se a třeba i zapátrat, kdo Marie Terezie byla, co za svého života učinila a jak ve skutečnosti vypadala,“ nabízí Kovářík vícevrstevnatý pohled na dílo, s nímž se nyní návštěvníci parku Marie Terezie budou setkávat.

Ohodnoť článek

Foto Praha 6

Štítky socha, Marie Terezie, Praha 6, park, Praha, Marie Terezie Habsburská, pomník, Jan Kovářík, Hradčany, projekt, Ondřej Kolář, Jan Lacina, architekt, Evropa, silueta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Člověče, nezlob se! nebo šachová figurka? V Praze byla odhalena socha Marie Terezie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.