Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Prezident Zeman ve svém projevu vyzval k nošení roušky a k sankcím za nedodržení tohoto opatření

, aktualizováno 16. října 2020, 21:00

Prezident Miloš Zeman v pátečním projevu vyzval, aby lidé nosili roušky a naslouchali odborníkům. Každý tak podle něj může přispět k záchraně životů. Ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) požádal, aby policie pokutovala ty, kteří nenosí roušky na místech, kde je to povinné. Podpořil také protiepidemická opatření vlády. Myslí si, že vláda by mohla někdy lépe komunikovat. Zároveň vyslovil obdiv a poděkování zdravotníkům za jejich boj o lidské životy. Od jara to byl prezidentův druhý mimořádný projev v průběhu epidemie.

Rouška jako zbraň

Máme k dispozici jenom jednu jedinou zbraň, protože vakcína ještě neexistuje. Touto zbraní je malý kousek látky, který si přivěsíme na obličej a který nás chrání před nákazou a naopak my chráníme druhé před touto nákazou,“ prohlásil ve svém projevu prezident.

Zeman poznamenal, že když lidé z pohodlnosti roušku sundají, ohrozí tak své blízké i sami sebe. „Jestliže vydržíme, pak zvítězíme a pak každý z nás přispěl k záchraně vysokého počtu lidských životů,“ řekl. Skončil podle něj čas domluv.

Pokuty za nenošení roušky

Tento týden televizní projev přednesl také ministr zdravotnictví Roman Prymula, který apeloval na lidi, aby mu pomohli epidemii koronaviru zvládnout. Varoval, že v příštích týdnech české nemocnice čeká výrazný nárůst hospitalizovaných i těžkých případů onemocnění.

Požádal jsem ministra vnitra Jana Hamáčka, aby Policie České republiky využila svého oprávnění a pokutovala nenošení roušek tam, kde jsou roušky povinné,“ uvedl. Podobně se podle něj zachovalo Bavorsko či Francie. Dodal, že stejné problémy jako Česká republika mají téměř všechny země světa.

Lidé by si podle něj neměli nechat roušku jako zbraň vyrazit z ruky. „Nenechte se svést lidmi, kteří sice o epidemii vůbec nic nevědí, ale kvůli mediální pozornosti jsou ochotni říkat věci, které poškozují naši společnost,“ vyzval Zeman. Podle prezidenta je třeba věřit odborníkům, přičemž jmenovitě zmínil ministra zdravotnictví Romana Prymulu. Toho označil za vítěze nad první vlnou koronaviru. Prezident také vyjádřil přesvědčení, že se Prymulovi podaří zvítězit i nad vlnou druhou.

Poděkování zdravotníkům

Zeman poukázal na nárůsty počtu nakažených, hospitalizovaných i mrtvých. Označil to za nesmírnou ztrátu pro českou společnost i pro rodiny těch, kteří zemřeli. Zopakoval svou oblíbenou větu, že „kdo zachránil jeden lidský život, zachránil celé lidstvo“.

Jsme v situaci, kdy o lidské životy bojují naši zdravotníci, a já bych jim chtěl vyjádřit úctu, obdiv a poděkování,“ řekl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Miloš Zeman

Štítky projev, prezident, Miloš Zeman, koronavirus, rouška, Jan Hamáček, zdravotnický pracovník, zbraň, ČSSD, Roman Prymula, Česko, pandemie covidu-19, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident Zeman ve svém projevu vyzval k nošení roušky a k sankcím za nedodržení tohoto opatření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.