Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Praze je nová zastávka Olgy Havlové. Vznikla k výročí narozenin Václava Havla alias Ferdinanda Vaňka

Od dnešního dne je v provozu nová zastávka pojmenovaná podle manželky bývalého prezidenta Václava Havla - Olgy Havlové. Vznikla k výročí nedožitých 84. narozenin Václava Havla alias Ferdinanda Vaňka. Sedmého října 1989 se totiž v příloze tehdejšího Rudého práva objevilo nenápadné blahopřání k narozeninám jistému Ferdinandu Vaňkovi z Malého Hrádku. Ve skutečnosti však deník vytiskl blahopřání Václavu Havlovi, které do Rudého práva zaslal Petr Rýgr.

Zastávka Olgy Havlové

Od pondělí 5. října funguje nová autobusová zastávka s názvem „Olgy Havlové“, a to pro autobusové linky číslo 133, 267, 908 a 909. Zastávka je pojmenovaná podle nejbližší ulice se stejnojmenným názvem se jménem první manželky Václava Havla.

Blahopřání Ferdinandu Vaňkovi

Zastávka vznikla k výročí nedožitých narozenin Václava Havla, který se narodil 5. října 1936. Sedmého října 1989 pak vyšel v Rudém právu inzerát, který na první pohled nebyl ničím výjimečný. Autor Petr Rýgl v něm přiměl poděkovat Ferdinandu Vaňkovi z Malého Hrádku za namáhavou práci, kterou ve svém životě vykonával a vykonává. Ve skutečnosti však deník vytiskl blahopřání Václavu Havlovi - úhlavnímu nepříteli komunistického režimu. 

Inzerát stál autora 460 korun, což v té době nebyla úplně malá částka. Jméno Ferdinanda Vaňka si vypůjčil ze hry Václava Havla Audience, ve které je intelektuál Vaněk, stejně jako kdysi Havel, zaměstnán v pivovaru. Rudé Právo tehdy zmizelo z pražských kiosků velmi rychle, a také se rychle přišlo na to proč. Rýgr za svůj čin však již potrestán nebyl, jelikož se za necelé tři měsíce po otištění inzerátu z oslavence a disidenta stal prezident.

Ohodnoť článek

Foto Twitter PID, moderni-dejiny.cz

Štítky Václav Havel, Olga Havlová, narozeniny, zastávka, Ferdinand Vaněk, Praha, právo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze je nová zastávka Olgy Havlové. Vznikla k výročí narozenin Václava Havla alias Ferdinanda Vaňka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.