Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Česko si o prodlouženém víkendu připomnělo Den české státnosti

Dnešním dnem si lidé připomínají svátek svatého Václava a zároveň Den české státnosti. Svatý Václav je totiž jedním ze symbolů naší země. Průběh oslav nejen v Praze však ovlivňuje epidemie koronaviru. Ve Staré Boleslavi, kde byl svatý Václav zavražděn, se z celonárodní svatováclavské pouti uskutečnila jenom jeho duchovní část.

Den české státnosti se stal státním svátkem až v roce 2000. Dříve se slavil jako památný den, a to až do konce roku 1951.

Symbol české státnosti

Český kníže Václav byl 28. září 935 ve Staré Boleslavi zavražděn svým bratrem Boleslavem. Později byl Václav prohlášen za svatého. Je symbolem české státnosti a také nejvýznamnějším patronem naší země.

Putování s palladiem

Tradiční putování s palladiem začalo v neděli ve 12:00 ve svatojiřské bazilice na Pražském hradě a účastníci při něm prosili o požehnání a pokoj Praze i celé vlasti. Pochod pořádalo Hnutí obnovy duchovních tradic ve spolupráci s Kolegiátní kapitulou sv. Kosmy a Damiána ve Staré Boleslavi.

V roce 1929 vyvrcholily v tento den oslavy Svatováclavského milénia za účasti prezidenta T. G. Masaryka. Masaryk byl hlavním řečníkem v předvečer svátku 27. září 1929 na Václavském náměstí v Praze, kde předal čestnou standartu Svatováclavskému jezdeckému pluku.

Přibližně 120 účastníků se zúčastnilo akce na Hradě. U Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí se pak zpěvu náboženskcýh písní zúčastnilo asi 80 lidí. Podle organizátorů byla nižší návštěvnost způsobena nejen chladným počasím, ale hlavně obavami z pandemie koronaviru.

Také program tradiční Národní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi  u Prahy byl značně omezen. Kvůli koronaviru byly zrušeny veškeré doprovdné akce, které tradiční svatováslavskou pouť běžně doplňují. Církevní části se pak zúčastnilo jen omezené množství osob, pro které byly samozřejmě povinné roušky.

Prahou projde tradiční průvod s palladiem země české. Procesí se vydá v neděli z Hradu

Prahou projde v neděli tradiční průvod s palladiem země české, obrazem Staroboleslavské madony, který je po staletí jedním ze symbolů české státnosti. Bude se konat u příležitosti svátku hlavního patrona české země sv. Václava, Dne české státnosti...

Pomník na Václavském náměstí

Pomník svatého Václava na Václavském náměstí v Praze patří mezi nejznámější sochařská díla v Česku. Autorem pomníku je Josef Václav Myslbek, který je považován za nejvýznamnějšího českého sochaře přelomu 19. a 20. století. Na sousoší pracoval více než třicet let. Spoluautory sousoší pak byli architekt Alois Dryák (architektonická úprava) a sochař Celda Klouček (ornamentální výzdoba).

Pomník je nejen symbolem české státnosti, ale také jakýmsi imperativně zdviženým prstem, který ukazuje na nezbytnost uchovávání základních kulturních a duchovních hodnot národa.

Socha měla být původně umístěna na rampě budovy Národního muzea, proti čemuž však Myslbek protestoval a odborná veřejnost mu dala nakonec za pravdu. 

Dílo je tak umístěno na vrcholu otevřeného prostoru protáhlého obdélníku náměstí, jehož horní stranu tvoří impozantní budova Národní muzea. Tímto umístěním bylo docíleno velmi působivé kombinace, která vyvolává jak pocit přirozené sounáležitosti obou jeho hlavních prvků, tak vizuální potenciaci dojmu ve smyslu jejich dominantního postavení ve struktuře k nim postupně se zvedajícího prostoru náměstí.

Celé sousoší je zhotoveno z bronzu a měří na výšku i s Václavovým kopím 7,2 metru.

Celý monument tvoří sousoší patronů české země, jemuž vévodí právě svatý Václav. Při čelním pohledu je vlevo socha sv. Ludmily, vpravo sv. Prokopa, vlevo vzadu sv. Anežky České a vpravo vzadu sv. Vojtěcha. Pomník byl oficiálně odhalen v roce 1913, i když ještě nebyla dokončena socha sv. Vojtěcha, která byla doplněna až v roce 1925. 

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky svatý Václav, Den české státnosti, ČR, oslavy, Česko, Praha, Stará Boleslav, pandemie covidu-19, pomník, Josef Václav Myslbek, Václavské náměstí, Národní muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko si o prodlouženém víkendu připomnělo Den české státnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.