Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Prahou projde tradiční průvod s palladiem země české. Procesí se vydá v neděli z Hradu

Prahou projde v neděli tradiční průvod s palladiem země české, obrazem Staroboleslavské madony, který je po staletí jedním ze symbolů české státnosti. Bude se konat u příležitosti svátku hlavního patrona české země sv. Václava, Dne české státnosti a také k uctění nadcházejícího 1100. výročí mučednické smrti sv. Ludmily. V pondělí se bude konat ve Staré Boleslavi národní svatováclavská pouť, letos se uskuteční pouze duchovní část.

Již dříve její organizátoři uvedli, že letos bude kvůli pandemii bez stánků a dalších atrakcí, církevní program by měl zůstat s drobnější úpravou zachován. Mluvčí pražského arcibiskupství Jiří Prinz řekl, že účastníci poutě budou muset mít roušky.

Ve čtvrtek zasedala bezpečnostní rada města Brandýs nad Labem - Stará Boleslav. „Ve světle aktuálních protiepidemických opatření jsme byli nuceni ještě více zredukovat program Národní svatováclavské pouti," řekl starosta města Vlastimil Picek. Potvrdil, že se uskuteční pouze duchovní část.

Bohoslužba na Mariánském náměstí se bude konat v uzavřeném sektoru pro maximálně 500 pozvaných účastníků. Kolem sektoru vznikne tři metry široký koridor, který oddělí účastníky od kolemjdoucích. Pro účastníky bude zajištěna dezinfekce u všech vstupů na náměstí.

Putování s palladiem začne v neděli ve 12:00 a účastníci při něm budou prosit o požehnání a pokoj Praze i celé vlasti, uvedlo na webu pražské arcibiskupství. Pochod pořádá Hnutí obnovy duchovních tradic ve spolupráci s Kolegiátní kapitulou sv. Kosmy a Damiána ve Staré Boleslavi.

Svatováclavské putování s palladiem se letos koná také na připomínku sv. Ludmily, která palladium podle legendy obdržela při křtu uděleném sv. Metodějem, aby šířila křesťanství v Čechách. Palladium předala údajně svému vnukovi Václavovi, aby moudře vládl a rozhojňoval víru. Ochranný štít palladium provázel podle katolické tradice sv. Václava, když se vydával z Pražského hradu k dojednání smíru s nepřáteli, k ochraně Prahy a zajištění pokoje v českých zemích.

Procesí se v neděli vydá z Pražského hradu, který je místem odpočinutí sv. Václava, posvátnými místy Prahy k uctění mučedníků, světců a národních patronů k modlitbě za smír a ochraně před epidemií. Akce začne ve 12:00 mší ve svatojiřské bazilice na Pražském hradě a převzetím palladia země české u hrobu sv. Ludmily. Procesí vyjde ze svatojiřské baziliky k uctění sv. Prokopa do kostela Všech svatých a pokračuje do svatovítské katedrály k uctění světců a patronů katedrály a uctění sv. Václava ve svatováclavské kapli.

Průvod bude pokračovat do kostela Panny Marie Vítězné k modlitbě a uctění Pražského Jezulátka, dále po Karlově mostu a po uctění sv. Jana Nepomuckého do kostela křížovníků k uctění sv. Anežky České. Procesí přes Staroměstské náměstí bude pokračovat na Václavské náměstí, kde bude ukončeno u sochy sv. Václava.

Palladium země české, kovový reliéf zobrazující Pannu Marii s Kristem, podle legendy darovala sv. Václavu jeho babička sv. Ludmila. Český kníže jej nosil celý život na prsou až do svého skonu. Reliéfu je připisována ochranná moc nad českými zeměmi. Dnes je trvale umístěn ve Staré Boleslavi a pouze výjimečně se vystavuje, v procesí je nesena jeho kopie.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky církev, průvod, palladium, Praha, Stará Boleslav, Den české státnosti, kostel, Pražský hrad, Vlastimil Picek, Panna Marie, svátek Všech svatých, Jan Nepomucký, Anežka Česká

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prahou projde tradiční průvod s palladiem země české. Procesí se vydá v neděli z Hradu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.