Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Podívejte se na přelet amerických F-16 a tankeru KC-135 nad Prahou. Bombardér B-52 dnes nakonec kvůli technickým problémům neletěl

Dnes krátce před jednou hodinou odpoledne měl nad Prahou přeletět americký bombardér B-52. Bohužel byl jeho let na poslední chvíli zrušen, a to kvůli technických problémům s tankovacím letounem, který měl B-52 nad Atlantikem natankovat. Přelet čtyř F-16 a KC-135 však dnes proběhl podle plánu. Podívejte se na video.

Let z Louisiany do České republiky

Společný průlet Letectva Spojených států a Vzdušných sil AČR se uskuteční nad dějištěm Dnů NATO v Ostravě. Víceúčelové F-16 a letoun Stratotanker poletí na akci z německé základny Spangdahlem. Strategický bombardér B-52 Stratofortress čeká mnohem delší cesta, přiletí bez mezipřistání přímo z letecké základny Barksdale v Louisianě v USA.

30 hodin bez mezipřistání

Spojenecká formace ze Dnů NATO bude pokračovat do Prahy a Plzně. Následně se B-52 vrátí na svou domovskou základnu. Posádka tak bude muset vydržet téměř 30 hodin dlouhou cestu bez přistání, během níž bude muset provést tankování za letu z KC-135, patřícího pod Národní gardu státu Nebraska, jež je zároveň partnerem České republiky.

Kolem jedné nad Prahou, pak nad Plzeň

Nad Prahou jsme mohli formaci letounů spatřit dnes krátce před jednou hodinou odpoledne. Letěla ve směru od kbelského letiště přes hlavní nádraží a dále směrem na jihozápad. O 10 minut později pak piloti „pozdravili“ i v Plzni nad pomníkem „Díky, Ameriko!“. Poté se skupina opět rozdělila a zamířila zpět na svá domovská letiště.

B-52 je ikona letectví

B-52 je ikona letectví a také jakýsi symbol Dnů NATO, takže si tu akci bez přítomnosti tohoto mimořádného letadla můžeme jen stěží představit. Jsme o to více rádi, že se americké letectvo rozhodlo přeletět nad mošnovským letištěm a Prahou a Plzní, díky čemuž i přes zavření areálu pro veřejnost uvidí lidé nejen z těchto měst, jak se obloha zaplní křídly amerických gigantů,“ oceňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

Dynamická letecká ukázka letadel amerických a českých vzdušných sil nad letištěm v Mošnově, které tradičně hostí Dny NATO v Ostravě, má symbolicky vyjádřit americkou podporu svému spolehlivému aliančnímu spojenci," vysvětlil tiskový mluvčí Velvyslanectví USA v Praze Griffin Rozell.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto US Air Force

Štítky Praha, General Dynamics F-16 Fighting Falcon, Boeing B-52 Stratofortress, USA, Dny NATO v Ostravě, letiště, Plzeň, Česko, Atlantský oceán, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Podívejte se na přelet amerických F-16 a tankeru KC-135 nad Prahou. Bombardér B-52 dnes nakonec kvůli technickým problémům neletěl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.