Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Páteční rozloučení s Jiřím Menzelem budou provázet epidemiologická opatření. Vezměte si roušku a svou tužku, nabádají organizátoři

Poslední rozloučení s oblíbeným hercem budou provázet opatření proti koronaviru. S Jiřím Menzelem se lidé budou moct naposledy rozloučit v pátek v pražském Rudolfinu. Lidé budou muset přijít v rouškách a pořadatelé je vyzývají, aby si vzali vlastní psací potřeby při podpisu do kondolenčních knih. Vdova po slavném režisérovi Olga Menzelová také dnes na facebooku požádala, aby lidé nenosili velké věnce.

Jiří Menzel zemřel 5. září v 82 letech. Vedle M. Formana, V. Chytilové, I Passera nebo J. Němce patřil ke generaci filmových režisérů československé nové vlny a světově nejoceňovanějším českým tvůrcům.

Průchozí místo posledního rozloučení a výstava v parčíku

Místo pro rozloučení s Jiřím Menzelem bude průchozí. Lidé přijdou hlavním vchodem a budou pak odcházet jinou cestou. „Místo je zvolené tak, aby nenarušovalo zkoušky hudebníků v Rudolfinu. Na místě bude jen fotografie režiséra a kondolenční knihy,“ uvedla spolupracovnice Olgy Menzelové Jana Zedníková.

Na schodiště k Rudolfinu nebude možné pokladát svíčky vzhledem k památkové ochraně budovy. Lidé tak ale budou moct učinit v blízkém parčíku, kde se také bude konat panelová výstava Rozmarná léta Jiřího Menzela.

Lidé musejí přijít v rouškách, pořadatelé je do budovy budou pouštět přibližně po dvou desítkách a žádají také, aby si pro podpisy do kondolenčních knih vzali své tužky nebo pera, aby nebylo nutné psací potřeby po každém podpisu dezinfikovat. 

Podle posledního přání Menzela se nepočítalo s veřejným pohřbem. K pietnímu shromáždění se vdova pro režisérovi rozhodla po velkém zájmu přátel, kolegů a fanoušků úspěšného filmaře.

Místo věnce malou kytičku

Vdova po zesnulém režisérovi také vyzývá, aby se lidé zdrželi smutečních věnců. „Jirka by si přál rozloučení, kde se budete usmívat, a ne plakat. Chystanou „Oslavu života“ tak, jak si přál, bohužel komplikuje situace s covidem. V současné chvíli ještě nevím, jak to celé dopadne,“ uvedla Olga Menzelová na facebooku. Pokud lidé přesto chtějí donést kytičku, mají donést slunečnici nebo nějakou malou kytičku. „Místo věnce můžete poslat peníze spolku Nedoklubko, který už 18 let podporuje rodiče předčasně narozených dětí a jehož byl Jirka patronem,“ doplnila Menzelová.

Ohodnoť článek

Foto Paul Katzenberger / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Štítky Jiří Menzel, pohřeb, opatření, roušky, tužky, rouška, režisér, Olga Menzelová, věnec, kniha, Rudolfinum, Facebook, COVID-19, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Páteční rozloučení s Jiřím Menzelem budou provázet epidemiologická opatření. Vezměte si roušku a svou tužku, nabádají organizátoři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.