Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Praze opět stoupla nezaměstnanost. O práci přicházejí dělníci i číšníci a servírky

Nezaměstnanost v Praze znovu stoupla, v srpnu se zvýšila o desetinu procenta na 3,3 procenta. Bez práce bylo 30 556 lidí, o bezmála tisícovku víc než v červenci. Současně ale o zhruba tři tisíce přibylo i volných míst, kterých pracovní úřady ke konci měsíce evidovaly 86 744. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

V celém Česku zůstala srpnová nezaměstnanost stejně jako v červenci na hodnotě 3,8 procenta. Oproti předchozímu měsíci počet nezaměstnaných klesl téměř o šest stovek, počet volných pracovních míst mírně vzrostl na 340 823. Meziročně ale volných pozic ubylo o více než 9700.

Celostátní srovnání

V celostátním srovnání dříve patřilo hlavní město dlouhodobě k regionům s nejnižší nezaměstnaností. Od začátku letošního roku ale nezaměstnanost v Praze pozvolna roste. Ještě v prvních třech měsících, než se začaly projevovat dopady koronavirové epidemie, se pohybovala kolem dvou procent, v červnu dosáhla tří procent a mírně rostla i o letních prázdninách.

V srpnu vykázalo nižší míru nezaměstnanosti pět krajů, a to Pardubický, Královéhradecký, Jihočeský, Zlínský a Vysočina. Plzeňský a Středočeský kraj měl stejnou nezaměstnanost jako Praha. Nejvyšší nezaměstnanost zůstává v Moravskoslezském kraji, kde minulý měsíc dosáhla 5,5 procenta.

O práci přicházejí dělníci nebo pracovníci z oblasti pohostinství a cestovního ruchu

Praha je společně s Moravskoslezským krajem stejně jako v předchozím období regionem, který eviduje nejvíce nově evidovaných uchazečů o práci. V metropoli se jich podle úřadů přihlásilo 4327, v Moravskoslezském kraji o stovku více. Mezi nově příchozími jsou podle celostátní statistiky například bývalí výrobní dělníci, pracovníci z oblasti služeb, pohostinství, obchodu, cestovního ruchu či administrativy. Hlásí se i bývalí zaměstnanci personálních agentur nebo zaměstnavatelů působících v automobilovém či zpracovatelském průmyslu. V menší míře pak drobní podnikatelé a řemeslníci, řada z nich ale už svou činnost opět obnovila či postupně obnovuje, uvedl Úřad práce.

Lidí, kteří mohli v Praze okamžitě nastoupit do práce, bylo minulý měsíc 28 848. Vedle nich jsou v evidenci úřadu práce například lidé v pracovní neschopnosti, v rekvalifikačních kurzech, ženy na mateřské dovolené nebo uchazeči ve vazbě. Na jedno nabízené pracovní místo připadá v Praze 0,4 uchazeče. Celorepublikový průměr je necelý jeden zájemce na místo.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nezaměstnanost, práce, srpen, Praha, dělník, Úřad práce České republiky, Moravskoslezský kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze opět stoupla nezaměstnanost. O práci přicházejí dělníci i číšníci a servírky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.