Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pražané pomáhají přírodě. Dobrovolníci se zapojili do revitalizace mokřadu

Místo lehátka a drinku u bazénu kosa, hrábě a zahradní kolečka. Tak by se dala popsat situace u cholupického mokřadu, kam dorazila pomáhat s revitalizací osmičlenná skupina dobrovolníků z různých částí Prahy. Zapojit se může každý, i vy.

V severozápadní části Cholupic v Praze 12 leží mokřadní oáza, obestoupená poli a vlhkou loukou. Právě zmíněná louka se stala v letošním roce prvním cílem, na který se plánovaná obnova zaměřila. Dlouhá léta bez kosení či výraznější péče se na lokalitě podepsala, neboť téměř zarostla ovsíkem vyvýšeným a třtinou křovištní. Výsledkem toho na ní nezbylo místo pro žádné zajímavější a cennější druhy mokřadních a vlhkomilných rostlin.

Osm dobrovolníků se ujalo seče

Pokud byste měli zájem přiložit ruku k dílu a pomoci s další vlnou kosení či byste se rádi zúčastnili chystané podzimní prořezávky náletových dřevin, neváhejte se obrátit na pracovníky z Ekocentra Koniklec na emailu pavla.zabojnikova@ekocentrumkoniklec.cz

Posekat louku se tedy ukázalo jako nutné. Postupně se jí pod záštitou Městské části Praha 12, Ekocentra Koniklec a ČSOP ujalo osm dobrovolníků. Ti společně zvládli během čtyř červencových dnů odpracovat více než 20 hodin a pokosit a shrabat okolo 1100 metrů čtverečních plochy. To vše vykonali ve svém volném čase. Díky nim vznikl na louce mozaikovitý prostor zbavený porostů expanzivních rostlin a z několika kupek pokosené hmoty byly na okraji lokality postaveny hadníky pro plazy a obojživelníky, kteří se na louce běžně vyskytují v hojném počtu.

Praha 12 pomohla se sdílením informací o konání dobrovolnické akce a zajistila po celou dobu kosení kontejner na bioodpad. Petr Kolomazník a jeho tým ze záchranné stanice Penthea, která s mokřadním územím přímo sousedí, zase pomohl zapůjčením pomůcek k seči a podpoře dobrovolníků v terénu.

„Okolí Cholupic trpí suchem, obnova zdejšího mokřadu je tak velmi důležitá. Mokřady obecně významně přispívají k zadržení vody v krajině. Chtěli bychom s revitalizací mokřadů v Praze 12 pokračovat i v budoucnu, jednáme proto o další podpoře našich záměrů,“ uzavřela místostarostka Eva Tylová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MČ Praha 12

Štítky revitalizace, mokřad, Praha 12, dobrovolníci, Praha, louka, příroda, Cholupice, Český svaz ochránců přírody, bazén, Eva Tylová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Luboš Kalina

Dobrá práce.Ale vody ubývá především rozsáhlou novou zástavbou luk a polí a to nejen v okolí Cholupic.Pokud bude zástavba touto rychlostí pokračovat,tak se situace s vodou určitě zlepšovat nebude.Jinak pana Petra Kolomazníka znám a jeho nasazení pro přírodu obdivuju.

Pátek, 21. srpna 2020, 19:48Odpovědět

Pražané pomáhají přírodě. Dobrovolníci se zapojili do revitalizace mokřadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.