Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Šampion proruské dezinformační scény má problém. Veličku policie obvinila kvůli článku o požáru v Bohumíně

Policisté obvinili kvůli rasistickému článku o tragickém požáru v Bohumíně a dalším činům jednačtyřicetiletého muže z extremismu. Podle informací Drbny by se mělo jednat o proruského novináře Radka Veličku, který je šéfredaktorem Vlasteneckých novin, kde text vyšel. Při požáru panelového domu v Bohumíně na Karvinsku zemřelo 8. srpna 11 lidí, včetně několika dětí. Zmíněný článek uváděl, že oběti i údajný pachatel byli Romové a o zemřelých psal autor textu jako o "škodné" a "parazitech".

Při požáru panelového domu v Bohumíně na Karvinsku zemřelo 8. srpna 11 lidí, včetně několika dětí. Zmíněný článek uváděl, že oběti i údajný pachatel byli Romové a o zemřelých psal autor textu, kterým je podle všeho Velička, jako o "škodné" a "parazitech". Článek se objevil na serveru Vlastenecké noviny den po požáru. Ačkoli bohumínský místostarosta Igor Bruzl (ČSSD) již dříve řekl, že zemřelí a pachatel nebyli příslušníky některé z menšin, server psal o zemřelých jako o "cikánech". Policie vzápětí potvrdila, že se rasistickým článkem zabývá.

Obvinění se podle dnešního vyjádření policie netýká jen textu o bohumínském požáru, ale i jiných skutků, které zatím policisté neupřesnili. Podle serveru Manipulátoři.cz se na webu Vlastenecké noviny opakovaně objevují rasistické a xenofobní články.

"Trestnou činnost muž začal páchat v polovině loňského roku," řekl k obvinění náměstek ředitele ostravské policie Antonín Řezníček. Podle něj se muž vyjadřoval k různým událostem. "Postupoval velmi sofistikovaně. Měnil jména a zkratky. K šíření svých textů využíval i sociální sítě," řekl policista a dodal, že právě toto jednání kriminalistům komplikovala vyšetřování.

"Jde o desítky případů, kdy se vyjadřoval hanlivě k událostem ve světě či v České republice. Schvaloval například to, že někdo zemřel. V textech dokonce vyhrožoval orgánům státní moci, policistům či členům vlády," řekl. Nakonec muže obvinili ze čtyř trestných činů - hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci a vyhrožování s cílem působit na úřední osobu. Při domovní prohlídce policisté zajistili velké množství písemností. Vše se bude vyhodnocovat, například zda texty nemají extrémistický obsah. Jednalo se například o klihy.

Osobou Radka Veličky se několikrát zabýval právě web Manipulátoři.cz. Jednačtyřicetiletý rodák z Ostravy vede nejen Vlastenecké noviny, ale také portál Bez politické korektnosti. Zároveň je veden jako ředitel Centrální informační agentury. Kromě zmíněné agentury figuruje Velička ještě v zapsaném spolku a to Česká expedice. Jedná se tentokrát o knižní vydavatelství, které má na kontě 28 knih. Významná část jeho tvorby podle webu Manipulátoři.cz naplňuje skutkovou podstatu trestného činu.

Vypíchněme například titulky: Mu-slimácké svině? Útok na thajskou vládní budovu si vyžádal nejméně 20 zraněných, Hubení invazních druhů v Oceánii: Před rokem probíhala na Novém Zélandu masová zabíjačka mu-slimáckých prasat nebo Všechny postřílet! Válka s vetřelci v Řecku! Farmář odháněl migrující mu-slimácké hovada roztokem prasečích fekálií.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Manipulátoři.cz

Štítky Bohumín, požár, rasismus, xenofobie, Radek Velička, Rusko, Policie ČR, policie, okres Karviná, Drbna.cz, trestný čin, Velička, Igor Bruzl, ČSSD, Antonín Řezníček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Studnička

Toho vymatlance by měli vykastrovat aby se náhodou nerozmnožil a pak ho potřít dehtem a přivázat někde v Turecku u minaretu.

Středa, 19. srpna 2020, 16:33Odpovědět

Bohumil Richter

nejvíc zarážející je jak se dostal k policii, to je neuvěřitelné!psychopat!§

Úterý, 18. srpna 2020, 11:00Odpovědět

Šampion proruské dezinformační scény má problém. Veličku policie obvinila kvůli článku o požáru v Bohumíně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.