Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Chaos, miliardové škody i utopené soupravy. Takhle před osmnácti lety vypadalo pražské metro

Tento týden uplynulo přesně osmnáct let od momentu, kdy voda z Vltavy zaplavila pražské metro. Tisíciletá voda napáchala obrovské škody, když zaplavila osmnáct stanic metra. Odstraňování zkázy trvalo devět měsíců a vyšlo na šest miliard korun.

Podobně jako povodně vyvrátily neopodstatněný mýtus o všemohoucnosti vltavské kaskády, tak v srpnu 2002 utrpěla neotřesitelná důvěra v podzemní dráhu. Komunističtí pohlaváři před revolucí Pražany ubezpečovali: "Metro je vybudováno jako protiatomový kryt, mnoho z vás v něm nalezne bezpečný azyl. Dokonce ani protržená vltavské kaskády nemělo metru ublížit." Tisíciletá voda však před osmnácti lety jejich slova vyvrátila.

Propojené nádoby

Systém protipovodňové ochrany v metru nebyl vhodným způsobem udržován a selhal. Na některých novějších úsecích zcela chyběl.

Podle odborníků voda pronikla do tunelů metra A a B neuzavřenými tlakovými uzávěry a průchodkami kabelů, které nebyly kvalitně utěsněny. Experti a někteří pražští politici tvrdili, že příčinou zaplavení metra byly chyby v údržbě a kontrole ochranného systému metra. Objevily se spekulace, že město udržovalo provoz podzemní dráhy do poslední chvíle a že tlakové uzávěry nebyly uzavřeny včas. V důsledku toho, že se přerušila dodávka proudu v evakuovaných stanicích, zase přestala jít čerpadla.

Zajímavá jsou některá fakta spojená s událostí. Ve stanici metra Můstek velká voda v kritické chvíli prolomila podlahu v přestupní chodbě mezi trasami B a A. Voda se tak touto cestou dostala ze zatopené trasy B do trasy A. Ve spojovací chodbě mezi trasou A a B byla místo zdi železobetonové cihlová.

Naopak mezi stanicemi Florenc a Křižíkova na trase B pracovníci metra nestačili kvůli stoupající vodě uzavřít tunelový uzávěr.

Obě stanice byly zcela pod vodou. Ve stanici Florenc, jež byla nejvíce postiženou stanicí metra, voda pohřbila i dvě starší vlakové soupravy, které dopravní podnik nechal ve stanici přes noc.

Tlakový uzávěr mezi stanicemi Florenc a Náměstí republiky držel 12 hodin, ale pak povolil. Tunelem z Náměstí republiky voda zaplavila pět stanic trasy B a tři stanice na trase A.

Železobeton nahradila cihlová příčka

Ve stanici Invalidovna na trase B vnější tlakový uzávěr nevydržel a voda pronikla do metra shora. Stavbaři metra podle Práva postavili ve stanici místo protitlakové metr silné železobetonové zdi devíticentimetrovou cihlovou příčku. Ta při povodních neodolala tlaku vody, která stanici zatopila.

Mezi stanicemi Invalidovna a Palmovka na trase B byla zjištěna ve stěně tunelu prasklina. Nápor vody stěna tunelu nevydržela zřejmě proto, že nebyla postavena správně. Prasklina v tunelu byla zhruba 50 metrů od stanice Invalidovna, kde dříve byla větrací šachta.

Do stanice Palmovka na trase B se voda podle Dopravního podniku dostala nedostatečně utěsněnými rourami pro kabely. Zátky asi 18 trubek nevydržely nápor vody, která jimi vnikla do šachty a prorazila dvoje dveře. Od Palmovky směrem k Invalidovně byl tlakový kryt metra uzavřen, v druhém směru však voda z kabelových průchodek zaplavila stanice metra Českomoravská a Vysočanská.

Až do března 2003 byly některé úseky metra mimo provoz, což způsobovalo časté dopravní kolapsy.

Ohodnoť článek

Foto metroweb.cz | Zdroj ČTK, Wikipedia

Štítky Praha, metro, povodeň, 2002, voda, záplava, stanice metra, tunel, Vltava, Vltavská kaskáda, Florenc, Palmovka, Invalidovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Chaos, miliardové škody i utopené soupravy. Takhle před osmnácti lety vypadalo pražské metro  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.