Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Charita pomáhá samoživitelkám. Z ruiny vybudovala nové sociální byty

Jak pomoci maminkám samoživitelkám, které se často se svými dětmi nacházejí v nelehké životní situaci? Arcidiecézní charita Praha myslí i na tuto skupinu obyvatel. Vybudovala pro ně nové sociální byty.

Maminka sedmiletého Mirka a dvouleté Aničky paní Milena přišla o střechu nad hlavou kvůli manželovu gamblerství. Exekutoři rodině zabavili veškerý majetek a matka s dětmi se náhle ocitla na ulici úplně bez peněz. Patří k prvním nájemníkům nových čtyř malometrážních bytů v sociálním bydlení Fatima.

Slavnostní otevření sociálního bydlení Fatima je naplánováno na zířejší středu 12. srpna. Objektu slavnostně požehná pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Arcidiecézní charita Praha je vybudovala na Slaviborském náměstí Praze-Třeboradicích za podpory evropských fondů a magistrátu hlavního města Prahy. Významným partnerem se stala Městská část Praha Čakovice, která zchátralý dům přenechala Arcidiecézní charitě Praha do dlouhodobého pronájmu. Mohla se tak uskutečnit kompletní rekonstrukce domu i zahrady a čtyři bytové jednotky začaly od ledna 2020 sloužit prvním rodinám. Nové sociální byty jsou určeny především matkám s dětmi, které opouštějí azylové domy nebo jsou jinak sociálně oslabené.

Arcidiecézní charita Praha se budování sociálních bytů věnuje už od roku 2014, protože důstojné a cenově dostupné bydlení považuje za klíč k začlenění sociálně potřebných rodin do běžné společnosti. „Sociálně znevýhodněným rodinám je nutné poskytnout nejen bydlení za dostupnou cenu, ale i podporu k tomu, aby si bydlení dokázaly udržet. Maminky v sociálních bytech se proto pravidelně scházejí se sociálním pracovníkem. Mohou společně řešit, jak vyjít s rodinným rozpočtem, jak zvládat výchovu dětí nebo jak postupovat při jednání s úřady či při hledání práce,“ popsala metodička Eva Hradečná. Náklady na práci s nájemníky sociálních bytů a v případě potřeby i materiální pomoc hradí mimo jiné výtěžek letošní Tříkrálové sbírky.

Arcidiecézní charita Praha také zahájila spolupráci s městy, nově například s Prahou 5. Projekt umožňuje prostřednictvím Charity pronajmout byt z obecního bytového fondu matce odcházející z azylového domu. Městská část takto postupně vyčlení až pět bytů, přičemž charitní pracovníci budou rodiny stále navštěvovat a pomáhat s úspěšným přechodem do normálního života.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Arcidiecézní charita Praha

Štítky Arcidiecézní charita Praha, charita, samoživitelky, sociální bydlení, Praha, bydlení, rodina, Dominik Duka, Pražský magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Charita pomáhá samoživitelkám. Z ruiny vybudovala nové sociální byty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.