Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Člověk v tísni pomůže lidem v Bejrútu. Organizace pošle půl milionu korun

Půl milionu korun na zajištění jídla, vody a léků lidem zasaženým výbuchem v přístavu v libanonském Bejrútu pošle česká nezisková organizace Člověk v tísni. Humanitární pracovníky na místo posílá její slovenská partnerská organizace Človek v ohrození. Informoval o tom Člověk v tísni. Obrovská exploze v bejrútském přístavu, která v úterý poničila několik čtvrtí, si vyžádala podle místních úřadů 135 mrtvých a na pět tisíc zraněných.

Peníze pošle Člověk v tísni z fondu klubu přátel, do kterého pravidelně přispívají podporovatelé organizace. Půjdou na okamžitou pomoc lidem, kteří kvůli výbuchu přišli o domov. „Podle prvních informací z místa bude potřeba zajistit primárně vodu, potraviny, léky a opravu domů, které výbuch poničil," uvedla koordinátorka pomoci Člověka v tísni na Blízkém východě Pavlína Millionová.

Přímou pomoc na místě poskytne partnerská organizace SB OverSeas, která se mimo jiné věnuje humanitární pomoci a přímo v Libanonu zasahuje při mimořádných událostech. Určit nejnutnější potřeby na místě pomohou i tři humanitární pracovníci Človeka v ohrození, který v Libanonu dlouhodobě působí. „My teď chceme pomoci s urgentními potřebami. Na místě panuje chaos a spousta lidí bude bez prostředků a bez pomoci," podotkl ředitel humanitární a rozvojové sekce Člověka v tísni Jan Mrkvička.

FOTO, VIDEO: Pražští hasiči dorazili do Bejrútu. Pomohou obyvatelům zničeného města

Včera po čtvrté hodině odpolední odstartovalo z pražského Letiště Václava Havla letadlo, na jehož palubě bylo 36 členů týmu USAR včetně pražských hasičů. Letadlo zamířilo na pomoc do libanonského Bejrútu, kterým v úterý otřásly mohutné exploze.

Z Česka do Libanonu odletěli specialisté z týmu USAR cvičení na vyprošťování lidí zavalených v troskách, jsou mezi nimi i kynologové. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) ČR zároveň poskytne Libanonu humanitární pomoc deset milionů korun.

Výbuch nastal v přístavním skladišti, kde bylo uloženo 2750 tun dusičnanu amonného. Tlaková vlna způsobila rozsáhlé škody až pět kilometrů od místa exploze a podle bejrútského guvernéra ztratilo alespoň dočasně domov až 300 tisíc lidí. Libanon vyhlásil stav nouze a požádal o zahraniční pomoc.

Autoři | Foto Twitter @mhijazi, Twitter @BissanCampaigns

Štítky pomoc, exploze, Bejrút, Libanon, Člověk v tísni, výbuch, Česko, Tomáš Petříček, Ivan Ivanov Mărkvička, ČSSD, Blízký východ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radek Mrázek

Tak to je směšné, to jsou fakt drobné pro těch spousta postižených výbuchem.

Čtvrtek, 6. srpna 2020, 22:07Odpovědět

Radek Mrázek

Pošlou půl milionu korun ?

Čtvrtek, 6. srpna 2020, 22:06Odpovědět

Člověk v tísni pomůže lidem v Bejrútu. Organizace pošle půl milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.