Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Teplý oběd potřebným. V Praze 7 myslí na seniory

Praha 7 pomáhá lidem, kterým nezbývá dost peněz na to, aby si mohli denně dopřát vydatný oběd. Sousedé přispívají na Obědové konto pro školáky, další organizují potravinové sbírky. Restaurace, kavárny a jiné podniky poskytují slevy seniorům. Najdou se i tací, kteří si řekli, že zvládnou každý den vydat pár teplých jídel pro potřebné zcela zdarma. Mezi takové patří manželé Bartákovi z letenské restaurace Stereo.

„Bohužel se stále setkáváme s případy, kdy lidem po zaplacení všech životních nákladů nezbývá dost peněz na jídlo, ať už jsou to rodiče samoživitelé nebo starší lidé, kteří zůstali sami a musí všechno utáhnout z jednoho důchodu. Často se navíc za svou situaci stydí a než by někoho požádali o pomoc, raději vynechají jedno jídlo denně. Jsme vděční lidem, jako jsou manželé Bartákovi, kteří se rozhodli osamělým seniorům do života vracet pořádný oběd a tím
i důstojnost a sebedůvěru,“
uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Obědová kartička

Stereo restaurant manželů Bartákových poskytuje pomoc potřebným seniorům z tamní městské části již více než dva roky. Jak to funguje? Sociální odbor jim pomáhá vybírat strávníky, kteří dostanou od úřadu potvrzenou kartičku. Na tu jim pak personál restaurace zaznamenává vydané obědy. Obvykle se jedná o pět až deset seniorů.

 „Máme tu paní, která celý život pracovala jako lékařka, bývalou učitelku nebo pána, který prováděl turisty. Dnes však zůstali sami, nemohou se spolehnout na pomoc rodiny a po uhrazení měsíčního nájmu a dalších poplatků jim zůstává minimum finančních prostředků. Díky pomoci restaurace Stereo mají pravidelně teplý oběd v příjemném prostředí, kde nejsou izolovaní od ostatních lidí a normálního života,“ doplnil radní Prahy 7 pro oblast sociální a zdravotní Jakob Hurrle.

Nejen jídlo, ale i společnost

„Připadá mi smutné, když se člověk po desítkách let práce či výchovy dětí musí ve stáří rozhodovat, zda mu má stokoruna vystačit na dva dny, nebo na tři. Senioři navíc často strádají i sociálně a každodenní cesta na oběd, chvíle strávená mezi lidmi a pár vět prohozených se servírkami pomáhá rozbít jejich samotu,“ přiblížil Michal Barták, proč se s manželkou rozhodli pomáhat právě osamělým seniorům. „Neodvažuji se nikomu vnucovat svoje vidění světa a nemám patent na dobrá řešení. Byl bych však samozřejmě rád, kdyby se někdo z kolegů hospodských přidal. Nikdo z nás neumí vyřešit všechny problémy světa, ale určitě dokážeme nasytit osm nebo deset lidí z okolí.“

V případě zájmu nabídnout potřebným sousedům z Prahy 7 nějakou formu pomoci najdete více informací na webu Prahy 7.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MČ Praha 7

Štítky Stereo, Praha 7, obědy, senioři, Praha, jídlo, restaurace, manželé, Jan Čižinský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplý oběd potřebným. V Praze 7 myslí na seniory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.