Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Museum Kampa se poprvé od požáru otevře v sobotu. Oprava bude probíhat v dalších měsících

Museum Kampa se poprvé od nedávného požáru otevře veřejnosti tuto sobotu. K vidění bude výstava děl Alfonse Muchy, Pasty Onera a také stálá expozice Františka Kupky. Oprava musea však není u konce a bude pokračovat i v dalších měsících. Přispět může také veřejnost.

„Před sedmi lety vyplavila Museum Kampa velká voda. Letos prožívá další extrémně nelehký rok. Nařízení vlády spojená s výskytem epidemie COVID-19 mu nedovolila provozovat svou činnosti. Po nuceném uzavření, kdy museum přišlo o veškeré příjmy plynoucí ze vstupného, prostory znovu ožily a snažily se znovu nadechnout. Vlivem ničivého požáru však došlo opět k uzavření musea. Pomozme Museu Kampa zmírnit důsledky požáru a zkusme společně tento unikátní výstavní prostor zachránit,“ píše muzeum a vyzývá k zapojení do sbírky na Donio.cz. Do dnešního dne se vybralo více než 260 tisíc korun.

FOTO, VIDEO: Kampu zahalil kouř. Hořelo v Sovových mlýnech

Technickou místnost Muzea Kampa v pražské ulici U Sovových mlýnů dnes zachvátil požár. Podle hasičů hořely elektrické rozvody. V péči záchranářů skončil jeden člověk. Předseda Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil v České televizi uvedl, že...

S restaurováním děl zasažených zplodinami požáru pomůže ministerstvo kultury. Předseda správní rady nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil už dříve řekl, že škoda na objektu, kde hořelo, je přes deset milionů korun, a škoda na dílech zasažených kouřem asi dva až tři miliony korun.

Žádné umělecké dílo při požáru nebylo zničeno, asi dvě třetiny děl ze sbírky nadace ale podle Pospíšila zasáhl toxický mazlavý kouř vzniklý hořením vzduchotechniky. Připomněl, že muzeum je pojištěno, část škod tedy pojistka uhradí. Výpadek ze vstupného, které je významným zdrojem příjmů nadace, však bude trvat mnoho měsíců.

„Rádi bychom poděkovali všem dárcům, kteří do sbírky přispěli a pomohli nám překlenout období, kdy bylo muzeum pro návštěvníky zavřené a bez příjmů ze vstupného,“ doplnil Jiří Pospíšil.

Objekt budoucího muzea získala Praha od státu v roce 1997 a sběratelka Meda Mládková si Sovovy mlýny pronajala od města na 99 let. Sbírka obsahuje přes 220 obrazů a kreseb Františka Kupky, 16 soch Otto Gutfreunda a přes 1000 děl českých a slovenských výtvarníků z let 1965 až 1985. Svou sbírku před smrtí v roce 2002 věnoval nadaci Mládkových významný český básník, výtvarník a sběratel umění Jiří Kolář.

Ohodnoť článek

Foto facebook.com / Jiří Pospíšil

Štítky Praha, Kampa, požár, muzeum, Museum Kampa, František Kupka, Alfons Mucha, nadace, výstava, Jiří Kolář, Otto Gutfreund, Meda Mládková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Museum Kampa se poprvé od požáru otevře v sobotu. Oprava bude probíhat v dalších měsících  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.