Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obyvatelé domu ve Strojnické ulici v Holešovicích se po výbuchu dočkali podpory sousedů

Výbuch v jednom z bytů v domě ve Strojnické ulici 1. července otočil život několika desítek lidí o sto osmdesát stupňů. Praha 7 od počátku pomáhá při zajištění pomoci všem zasaženým. Městská část se může opřít také o masivní vlnu solidarity všech, kteří poskytují nábytek a vybavení do domácnosti, přispívají na transparentní účet a zajišťují další neocenitelnou péči a podporu svým sousedům.

Jednoho z nejhůře zasažených obyvatel domu ve Strojnické ulici ubytoval přímo starosta Prahy 7 Jan Čižinský. „Rád bych moc poděkoval všem, kteří tu od počátku jsou pro své sousedy a nezištně poskytují materiální i osobní pomoc. Na počátku jsme potřebovali kompletně vybavit dva prázdné nouzové byty pro lidi, kteří se nemohli vrátit do svého. To se nám díky velké solidaritě podařilo zajistit během pár dnů. Lidé poskytli postele, matrace, skříně, ručníky, závěsy, ale také spotřebiče, jako jsou vysavače, mikrovlnky nebo lampy. Sousedské spolky, které se nám tu zformovaly během koronakrize, zprostředkovaly odvoz. Další lidé pomohli třeba i tím, že těm, kteří přišli o všechno, dělali společnost a byli jim oporou, když to nejvíce potřebovali,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Jediná igelitka jako symbol výbuchu v Holešovicích. Pomozte lidem přes transparentní účet

Včerejší výbuch plynu v jednom z bytů v domě ve Strojnické ulici má velký dopad na lidi z daného domu i okolí. Několika lidem nehoda otočila život o sto osmdesát stupňů. Postiženým lidem pomáhali hasiči a záchranáři, ale také vedení Prahy 7 nebo...

Vedení městské části zajistilo pro tři domácnosti postižené požárem náhradní ubytování, základní potřeby i psychologické poradenství. Sociální pracovníci pak všem dotčeným pomáhali vyřídit dávky mimořádné okamžité pomoci. Dalším lidem, kteří zůstali v domě, ale nemají zcela funkční zázemí, městská část pomáhá kupříkladu zajištěním pečovatelské služby či nabídkou zapůjčení vysoušečů. Radnice ve spolupráci se sousedskými spolky zároveň koordinuje sbírku nábytku a vybavení do domácnosti. V tuto chvíli je o obyvatele domů postaráno, další vybavení bude Praha 7 poptávat na základě následujících potřeb.

Lidé pomáhají po požáru v Holešovicích. Posílají materiál i finance

Dobrovolní dárci stále pomáhají lidem, které postihl tragický výbuch v bytě ve Strojnické ulici v Holešovicích. Obyvatelům zničených bytů lidé nabízejí materiální, ale i finanční pomoc přes transparentní účet.

„Chtěla bych poděkovat zástupcům Prahy 7 a zaměstnancům Úřadu městské části Praha 7 za jejich vstřícný přístup a ochotu pomoci nám všem, kteří jsme byli zasaženi výbuchem a požárem. Výrazně to ulehčuje veškerý proces návratu domů, který potrvá,“ uvedla jedna z obyvatele domu ve strojnické ulici paní Anna.

Všechny záchranné složky zasahovaly v úterý od ranních hodin v Holešovicích ve Strojnické ulici. Při výbuchu a následném požáru dvou bytů tam zemřel jeden člověk, další dva byli popáleni. Kvůli požáru muselo být evakuováno zhruba 50 osob. Příčina...

„Desítky občanů přispívají také na naše konto Solidarita od sousedů - SOS P7, které jsme nedávno založili právě pro lidi v podobně těžkých životních situacích. Od požáru přispělo 75 lidí celkovou částkou přesahující 100 tisíc korun. Chtěli bychom jim za to moc poděkovat. Tyto peníze využijeme v dalších týdnech, abychom lidem pomohli při obnově jejich zničených bytů. Kromě solidárních sousedů bych rád poděkoval také Úřadu práce za bleskurychlé vyřízení mimořádných dávek všem zasaženým, Magistrátu hl. m. Prahy za poskytnutí dvou nouzových bytů a mnoha dalším, organizacím i jednotlivcům, kteří stále přicházejí s nabídkami pomoci. Ještě jí bude zapotřebí,“ řekl radní Prahy 7 pro oblast sociální a zdravotní Jakob Hurrle.

Ohodnoť článek

Foto HZS Praha

Štítky požár, hasiči, Holešovice, pomoc, Praha 7, dům, Praha, městská část, Jan Čižinský, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé domu ve Strojnické ulici v Holešovicích se po výbuchu dočkali podpory sousedů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.