Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Po Vltavě bude zájemce plavit replika historického šífu. Bude vyplouvat od Palackého mostu

Turisté i ti, kteří v Praze bydlí, mají opět příležitost plavit se po Vltavě na replice historického šífu. Šíf bude pravidelně vyplouvat od 11. do 30. srpna 2020 od malého přístaviště pod Palackého mostem vedle lodě Petra. Ve všední dny bude šíf vyplouvat od 14 do 18 hodin, v sobotu a neděli od 12 hodin a poslední projížďka začne vždy kolem 18 hodiny.

Síf je velká dřevená loď, která je podobná pramici a po staletí se používala pro plavení kamení, písku, ale i soli, obilí nebo piva. Současný pražský šíf byl před dvěma roky zhotoven pod patronací Vltavanu Čechy, který sdružuje vltavanské spolky z Prahy, Davle, Štěchovic a Purkarce.

Vltavan v Praze je nejstarším existujícím profesním spolkem. Byl založen 11. června 1871 v pražském Podskalí s názvem „Vzájemně se podporující spolek plavců, rybářů a pobřežných Vltavan“.

Plavidlo, které na svojí palubě přiívtá veřejnost, je kopií šífu “šenáku“, který byl používán na počátku dvacátého století pro výletní plavby přes Svatojánské proudy. Dvacetimetrový Vltavan vyrobila firma Kolumbus 92 z Lipníku nad Bečvou. Lodi požehnal kardinál Dominik Duka a už v loňském roce mohli Pražané i turisté vyzkoušet jej na pravidelných projíždkách. Šífy v minulosti pluly pouze samospádem po proudu, ale jeho replika byla vybavena motorem.

Šíf Vltavan bude letos vyplouvat od malého přístaviště pod Palackého mostem vedle lodě Petra. Plavby budou probíhat od 11. do 30. srpna 2020 ve všední dny od 14 do 18 hodin, v sobotu a neděli od 12 hodin a poslední projížďka začne vždy kolem 18 hodiny. Před pražskou etapou organizují plavby Vltavané ve Štěchovicích a po Praze převezmou šíf Vltavané v Davli. Objednávky mohou zájemci o jízdu provést na telefonu 731 054 543.

„Využijte této unikátní příležitosti, kdy řeka je skutečně na dotek, pohled na Vyšehrad zcela jedinečný a držet mnohametrové kormidlo zážitek nezapomenutelný. Obyvatele Prahy 2 pak zve Spolek Vltavan v Praze zvláště srdečně. I proto, že spolek má sídlo v Praze 2 na Rašínově nábřeží, a také proto, že tím vlastně zahajuje přípravy na své výročí 150 let od založení," uvedl Jiří Mejstřík.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 2

Štítky Vltava, řeka, šíf, plavby, Praha, Spolek Vltavan, Davle, Štěchovice, Dominik Duka, Purkarec, všední den, Kolumbus, Podskalí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po Vltavě bude zájemce plavit replika historického šífu. Bude vyplouvat od Palackého mostu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.