Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pátek byl zatím nejteplejším dnem v roce. Bylo přes 34 stupňů Celsia

Pátek byl zatím nejteplejším dnem letošního roku. Teplotní rekordy ale padly jen na šesti místech v Česku, na řadě stanic jsou totiž rekordy pro 10. července hodně vysoko, a to zejména z let 2010 a 2002. Nejtepleji bylo v Brodě nad Dyjí, kde meteorologové naměřili 34,2 stupně Celsia, což je nový rekord. Rekordy padly také v Kuchařovicích, Dukovanech, Českých Budějovicích, Velkém Meziříčí a v Rýmařově. Sdělila to Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu.

V Kuchařovicích se v pátek teplotní rekord posunul na 33,4 stupně, v Dukovanech na 33,3 stupně, v Českých Budějovicích na rovných 33 stupňů, ve Velkém Meziříčí na 31,6 stupně a v Rýmařově na 28 stupňů. Šest stanic představuje necelá čtyři procenta z celkových 155 stanic, které měří teplotu alespoň 30 let.

Teploty v Česku v pátek vystoupaly na 29 až 33 stupňů, na Karlovarsku bylo nepatrně chladněji. Přes 33 stupňů meteorologové naměřili na 18 stanicích, na řadě z nich to ale na rekord nestačilo. Šlo třeba o Dobřichovice (33,9 stupně), Dyjákovice, Průhonice nebo Husinec-Řež (shodně 33,7 stupně).

Přes Česko ale přechází od západu studená fronta, která přinesla ochlazení. Ochladilo se až o více než deset stupňů a maxima v sobotu dosáhnou zhruba 18 stupňů Celsia. Hlavně v Olomouckém a Moravskoslezském kraji mohou být vydatné srážky.

Česko už letos zažilo několik tropických dní. První byl 13. června, kdy teploty překonaly 30 stupňů Celsia na více než 80 stanicích. Nejtepleji bylo v Doksanech a v Přerově, a to 32,3 stupně. Páteční teploty tuto hodnotu překonaly. Tropické dny byly i 27. a 28. června.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky léto, teplo, rekord, meteorologové, stupeň Celsia, Kuchařovice, Česko, České Budějovice, Velké Meziříčí, Rýmařov, Dukovany, Český hydrometeorologický ústav, Brod nad Dyjí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pátek byl zatím nejteplejším dnem v roce. Bylo přes 34 stupňů Celsia  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.