Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vyšehrad má nové logo. Tvoří ho dvě hvězdy a iniciála krále Vratislava

Národní kulturní památka Vyšehrad, významná dominanta Prahy, historické hradiště i oblíbené místo Pražanů pro rekreaci, má nové logo. Nahradilo to, které památka používala od 90. let minulého století, a doplňuje ho i celkový jednotný vizuální styl. Jeho autorem je aktuální nositel ocenění Czech Grand Design Jan Matoušek, který na návrhu pracoval s Mirkou Mitískovou (Miroko Maroko). Informovala o tom Jarmila Řehořková ze společnosti Czechdesign, která pořádala na logo soutěž.

Písmeno V a dvojtečka ze dvou hvězd

Národní kulturní památka Vyšehrad je významnou památkovou lokalitou v metropoli. Do svých několika objektů láká jak české, tak zahraniční návštěvníky. Cílem soutěže bylo najít nový styl prezentace, který sjednotí a zjednoduší komunikaci směrem k veřejnosti i uvnitř areálu a podpoří image památky i jako duchovního místa a aktivního městského parku, který poskytuje příjemná místa pro všestranné trávení volného času, uvádějí pořadatelé soutěže.

Dosavadní logo Vyšehradu z devadesátých let

Nové logo tvoří písmeno V a dvojtečka složená ze symbolu dvou hvězd. Odkazují svým provedením k iniciále, ke králi Vratislavovi II. který na Vyšehradě sídlil koncem 11. století a zřídil vyšehradskou kapitulu. Hvězda je symbolem ducha a nadčasovosti, ve vertikálním spojení pak symbol odkazuje i na samotný název místa Vyšehrad - Vyšší město (Akros - Polis).

Nové logo Vyšehradu

Dobře využitelný minimalistický rám

Porota ocenila, že vizuální styl poskytuje neutrální minimalistický rám a bude dobře využitelný v praxi instituce. „Systém je důstojný, respektuje ducha místa, umožňuje vkládat další prvky a drží dobře pohromadě, je skutečně srozumitelný a jsem si jistá, že značka bude velmi účinná," uvedla Jana Vinšová z pořádající organizace Czechdesign.

Soutěž měla pět účastníků, kromě vítězného dua návrhy vypracovali ještě Roman Černohous, Jan Bartoň, 20YY Designers a seskupení Adam Uchytil, Jakub Korouš a Štěpán Prokop. Veřejnost se s novým stylem prezentace bude moci seznámit na podzim, kdy budou nové mapy a informační letáky. V příštím roce se identita propíše i do webových stránek a orientačního systému v areálu.

Autoři | Foto NKP Vyšehrad, Czechdesign, Jan Matoušek, Miroko Maroko

Štítky logo, design, Praha, Vyšehrad, Pixabay, styl, soutěž, Jan Matoušek, Maroko, Czech Grand Design, národní kulturní památka, hradiště, Jan Bartoň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyšehrad má nové logo. Tvoří ho dvě hvězdy a iniciála krále Vratislava  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.