Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nezaměstnanost v Praze opět stoupla. Odborníci čekají dál pozvolný vzestup

Nezaměstnanost v Praze opět stoupla. V červnu se meziměsíčně zvýšila o tři desetiny procentního bodu na tři procenta. Lidí bez práce od května přibylo o zhruba 2000 na 27 405. O téměř 3300 se ale současně zvýšil počet volných pracovních míst, pracovní úřady jich evidovaly 83 969. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Praha je dlouhodobě region s nejnižší nezaměstnaností

V celostátním srovnání patřilo hlavní město dlouhodobě k regionům s nejnižší nezaměstnaností. V květnu ale vykázaly nižší míru nezaměstnanosti hned čtyři kraje, a to Jihomoravský, Zlínský, Královéhradecký a Pardubický kraj. Jeden kraj, Vysočina, pak měl stejnou nezaměstnanost jako Praha. Nejvyšší nezaměstnanost zůstává v Moravskoslezském kraji, kde v červnu činila 5,4 procenta.

Moravskoslezský kraj a Prahu spojuje nejvyšší počet nově příchozích do evidence nezaměstnaných mezi regiony. V metropoli se jich podle úřadů přihlásilo 4842 a v Moravskoslezském kraji 5364. Podle úřadů práce o zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání žádají zejména lidé, kteří přicházejí z pohostinství, z obchodu, hotelnictví, dopravy, cestovního ruchu, administrativy, a ti, kteří pracovali v těchto oborech v zahraničí.

Na jedno nabízené pracovní místo připadá v Praze stejně jako v předchozích měsících 0,3 uchazeče

Lidí, kteří mohli v Praze okamžitě nastoupit do práce, bylo v červnu 25 744. Vedle nich jsou v evidenci úřadu práce například lidé v pracovní neschopnosti, v rekvalifikačních kurzech, ženy na mateřské dovolené nebo uchazeči ve vazbě. Na jedno nabízené pracovní místo připadá v Praze stejně jako v předchozích měsících 0,3 uchazeče. Celorepublikový průměr je téměř jeden zájemce na místo.

Podíl nezaměstnaných v ČR v červnu vzrostl meziměsíčně o 0,1 procentního bodu na 3,7 procenta. Bez práce bylo nejvíce lidí od února 2018, a to 269 637.

Nárůst nezaměstnanosti bude pozvolna pokračovat

Trh práce podle úřadů nyní ovlivňují mimo jiné sezonní činnosti, především ve stavebnictví, zemědělství, lesnictví, rybářství, živočišné a potravinářské výrobě a vzhledem k uvolnění opatření proti šíření koronaviru částečně už také v pohostinství a službách.

„I když letos v červnu, na rozdíl od předchozích let, nezaměstnanost vzrostla, nejedná se o nárůst nijak výrazný. Bude pravděpodobně pokračovat i v letních měsících, ale bude stále spíše pozvolný, a to až do podzimu, kdy očekáváme razantnější zvýšení registrované nezaměstnanosti," uvedl ředitel odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství Úřadu práce ČR Jan Karmazín.

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky nezaměstnanost, červen, práce, Praha, Úřad práce České republiky, pracovní místo, Moravskoslezský kraj, Česko, Jihomoravský kraj, Zlínský kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnanost v Praze opět stoupla. Odborníci čekají dál pozvolný vzestup  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.