Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nový židovský hřbitov v Praze byl dokončen před 130 lety. Dnes je to největší židovské pohřebiště v Česku

Nový židovský hřbitov, otevřený v Praze 6. července 1890, je s rozlohou přesahující deset hektarů největším židovským pohřebištěm v České republice. Místo posledního odpočinku na něm našla řada významných osobností, včetně světově proslulého spisovatele Franze Kafky. Některé náhrobky jsou díly předních českých sochařů a architektů, například Jana Kotěry či Josefa Fanty. I proto je hřbitov zapsán na seznam chráněných kulturních památek.

Hřbitov má zvláštní povolení provozovat urnový háj, přestože židovská tradice zakazuje kremace mrtvých. Této možnosti využívají zejména při pohřbívání smíšených manželství. 

Nový židovský hřbitov nahradil již nevyhovující starý hřbitov ve Fibichově ulici na Žižkově. Většina staveb je postavena v novorenesančním slohu, včetně obřadní síně, která stojí hned u vstupu do areálu na křižovatce ulic Vinohradská a Jana Želivského.

V areálu hřbitova se dochovalo asi 25 tisíc náhrobků. Nacházejí se tu památníky a symbolické hroby obětí holokaustu. Místo posledního odpočinku zde našla řada významných osobností politiky, kultury i průmyslu, například příslušníci rodiny Petschků, Waldesů a rodiny Bondy, spisovatelé Franz Kafka, Jiří Orten, Ota Pavel, František R. Kraus, Arnošt Lustig, Lenka Reinerová, malíři Jiří Kars, Max Horb, zpěvák Ladislav Blum, rabín Gustav Sicher a mnoho dalších.

Mezi zdejšími náhrobními kameny je celá řada umělecky cenných náhrobků navržených předními architekty, jako byli Antonín Balšánek, Josef Fanta, Otto a Karl Kohnové, Jan Kotěra, Fritz Lehmann, Max Spielmann, Jan Štursa, Josef Zasche a další.

V roce 2001 byla ve volném prostoru nové části hřbitova odhalena symbolická tumba, do níž byly uloženy ostatky exhumované na místě nejstaršího pražského židovského hřbitova, v prostoru takzvané Židovské zahrady.

Foto VitVit / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0) | Zdroj ČTK, Wikipedia,

Štítky ČR, památky, židé, 6. července, Praha, hřbitov, židovský hřbitov, Česko, Franz Kafka, Jan Kotěra, Josef Fanta, holokaust, Jan Želivský, Arnošt Lustig

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový židovský hřbitov v Praze byl dokončen před 130 lety. Dnes je to největší židovské pohřebiště v Česku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.