Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Unikátní tabulky Pražany upozorňují, kde se krmí včely. Cílem je pomoci přírodě

Na více než 40 místech v Praze 12 jsou nově nainstalovány tabulky, které upozorňují na to, že tam mají svůj prostor květiny, ale i motýli, včely a čmeláci. Některé pražské městské části se postupně snaží podpořit život hmyzu právě udržováním vyšších trávníků, které udrží snadněji vodu a v létě krásně rozkvetou.

„Tím, že trávníky sekáme na deset centimetrů a některé jen jednou za rok, jsme docílili zlepšení mikroklima a zároveň jsme podpořili luční květiny,“‎ uvedla místostarostka Prahy 12 Eva Tylová. Městská část Modřany proto omezila rozsah sekaných ploch a zároveň snížila frekvenci sekání z pěti na tři a v některých oblastech ještě méně. Část ploch vyčlenila pro květnaté louky. 

„Sekáme mozaikově, část ploch zůstává při každé seči neposekána, což umožní vývoj motýlů a současně tak krmíme včely a čmeláky. Aby bylo zřejmé, že tyto plochy byly vynechány záměrně, umístili pracovníci odboru životního prostředí na okraji lučních porostů více než 40 tabulek s textem: Zde dáváme květinám a motýlům trochu prostoru," vysvětlila Tylová.

O šetrnější přístup k životnímu prostředí a podporu druhové pestrosti prostřednictvím mozaikového neboli sektorového sekání se snaží i Praha 11. Obě městské části  tak chtějí zamezit vysychání způsobené klimatickými změnami. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MČ Praha 12

Štítky sekání, tráva, sucho, louka, včela, motýli, Praha, městská část, květiny, Eva Tylová, Modřany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní tabulky Pražany upozorňují, kde se krmí včely. Cílem je pomoci přírodě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.