Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rozhodnuto. Praha prodlouží ubytování bezdomovců v hotelech

Pražský magistrát prodlouží ubytování v hotelech a hostelech pro asi tři stovky lidí bez domova, které zajistilo z důvodu epidemie nového koronaviru. Včera o tom rozhodli radní. Lůžka v hotelích chce zachovat do března příštího roku a mezitím se snažit o to, aby město pro ubytované našlo trvalé řešení. Další ubytované už město přijímat nebude. Některé hotely zřejmě smlouvy nebudou chtít prodloužit, magistrát bude hledat nové.

"Z mého pohledu je dobré to vzít jako příležitost pro dlouhodobější stabilizaci a zlepšení stavu osob bez domova, které se nám podařilo takto zachytit," řekl radní Adam Zábranský (Piráti). Dodal, že počet lůžek se postupně bude snižovat s tím, jak se bude s pomocí sociálních pracovníků dařit zajistit ubytovaným bydlení jinde.

Podle dokumentu, který radní schvalovali, by náklady na ubytování neměly přesáhnout 2,4 milionu korun na měsíc, další maximálně milion korun si pak každý měsíc vyžádají nadstandardní služby, například posílení pracovníků na recepci nebo hygienické vybavení. Podle radního však budou náklady reálně nižší v důsledku snižování počtu ubytovaných. Část nákladů také podle něj postupně začínají pokrývat sociální dávky, o které si ubytovaní zažádali.

V hlavním městě žije podle sčítání a odhadu, které loni v dubnu provedl Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, zhruba 3250 bezdomovců. Jen asi třetina je z Prahy, ostatní jsou z dalších míst České republiky a také ze zahraničí. Přímo na ulici jich přespává asi třetina, další využívají různé typy sociálních služeb či dočasného ubytování.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, hotely, sociální, Praha, bezdomovci, hotel, bezdomovec, Pražský magistrát, Adam Zábranský, Česká pirátská strana, Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhodnuto. Praha prodlouží ubytování bezdomovců v hotelech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.