Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Praha chce ubytování lidí bez domova prodloužit do příštího roku

Pražský magistrát v době epidemie koronaviru v šesti pronajatých hostelech a hotelech ubytoval 353 lidí bez domova, z nichž asi 300 stále pronajatá lůžka využívá. Město chce tuto formu ubytování zachovat až do března příštího roku, zároveň s ubytovanými jednají sociální pracovníci a hledají pro ně trvalé řešení. Na magistrátním výboru pro bydlení to řekl radní Adam Zábranský (Piráti). Další ubytované už podle něj město v tuto chvíli přijímat nebude. Některé hotely zřejmě smlouvy nebudou chtít prodloužit, magistrát bude hledat nové.

Zábranský řekl, že ubytování bylo určeno hlavně pro lidi bez přístřeší z ohrožených skupin starších 60 let a chronicky nemocných, které nyní magistrát nechce vyhnat zpátky na ulici. "Chceme jim zajistit nějaké jiné řešení, protože se podařilo navázat spolupráci s lidmi, kteří třeba dlouhodobě nebyli ochotni spolupracovat s poskytovateli služeb a podobně," vysvětlil.

Část z ubytovaných jsou podle radního lidé, kteří přišli o práci a byt kvůli koronaviru a postupně si vlastní bydlení zase najdou. Další jsou starší nebo nemocní a mohou jít do domova sociální péče, dodal. Ostatní město po dobu tři čtvrtě roku plánuje ponechat v pronajatých zařízeních a zároveň s každým usilovat o trvalé řešení jeho situace. Zábranský také uvedl, že zvažuje nákup ubytovny, která by mohla být využita například pro ubytování bezdomovců v zimě.

Podle dokumentu, který Zábranský plánuje v pondělí předložit radě, by náklady na ubytování neměly přesáhnout 2,4 milionu korun na měsíc, další maximálně milion korun si pak každý měsíc vyžádají nadstandardní služby, například posílení pracovníků na recepci nebo hygienické vybavení. Podle radního však budou náklady reálně nižší, protože počet ubytovaných se postupně snižuje a už nyní je asi o 50 lidí nižší, než byl v době karantény. Část nákladů také podle něj postupně začínají pokrývat sociální dávky, o které si ubytovaní zažádali.

Radní dále řekl, že stávající ceny pronájmů jsou výhodné, například Hotel Harfa s 200 lůžky si podle něj magistrát pronajal za 200 tisíc korun bez DPH na měsíc. Hotel však po vypršení pronájmu na další dva měsíce již smlouvu zřejmě neprodlouží, dodal radní. To může být případ i dalších zařízení a bytový odbor magistrátu proto podle radního ve spolupráci s realitními makléři hledá na trhu další možnosti pronájmů.

V hlavním městě žije podle sčítání a odhadu, které loni v dubnu provedl Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, zhruba 3250 bezdomovců. Jen asi třetina je z Prahy, ostatní jsou z dalších míst České republiky a také ze zahraničí. Přímo na ulici jich přespává asi třetina, další využívají různé typy sociálních služeb či dočasného ubytování.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sociální, správa, byty, hotely, koronavirus, Praha, bezdomovci, bezdomovec, Adam Zábranský, magistrát, pandemie covidu-19, Česká pirátská strana, Pražský magistrát, Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha chce ubytování lidí bez domova prodloužit do příštího roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.