Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Praze odhalili pamětní desku manželům Kalabisovým

V Praze včera odhalili pamětní desku věnovanou cembalistce Zuzaně Růžičkové a skladateli Viktoru Kalabisovi. Pamětní deska, jejímž autorem je sochař Václav Fiala, je umístěna na domě ve Slezské ulici na Vinohradech, kde manželé společně bydleli. Peníze na výrobu a osazení pamětní desky poskytl Nadační fond Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové.

"Manželé Kalabisovi se do Slezské ulice přestěhovali v roce 1953 a žili zde oba až do své smrti. Jejich vinohradský byt se stal místem, který je silně spjat s paní Růžičkovou a panem Kalabisem," řekl předseda správní rady Nadačního fondu Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové Aleš Březina.

Před domem se dnes shromáždilo přes pět desítek příznivců uměleckého páru. Mezi nimi i sochař Václav Fiala, který je mimo pamětní desky v Praze autorem i dalších pamětních desek Zuzany Růžičkové. Ty se nacházejí na budově Muzea Jindřichohradecka v Jindřichově Hradci, kde manželé také bydleli, a na budově Konzervatoře Plzeň, kde Růžičková studovala. Odhaleny byly v předcházejících dvou letech.

Klavíristka a cembalistka Zuzana Růžičková se narodila v Plzni roku 1927. Podle Březiny byla hudebnice za svého života doma i v zahraničí označována jako "první dáma" či "královna" cembala. Proslavila se například kompletní nahrávkou děl Johanna Sebastiana Bacha pro klávesové nástroje či jako sólistka České filharmonie. Působila i jako pedagožka na AMU v Praze. Je držitelkou čestného občanství hlavního města od roku 2017. V témže roce hudebnice zemřela.

Její manžel Viktor Kalabis, který se narodil roku 1923 v Červeném Kostelci, byl hudební skladatel a muzikolog. Složil asi 90 orchestrálních, komorních a vokálních skladeb, které byly uváděny v Evropě a v USA. Řadí se tak k nejvýznamnějším českým skladatelům druhé poloviny 20. století. V Praze žil se svou manželkou od roku 1953. Zemřel před 14 lety, v roce 2006.

Autoři | Foto Nadační fond Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové

Štítky ČR, hudba, Růžičková, Kalabis, pamětní deska, Praha, Zuzana Růžičková, manželé, Viktor Kalabis, Václav Fiala, Vinohrady, Johann Sebastian Bach, Muzeum Jindřichohradecka, Konzervatoř Plzeň, dům, Česká filharmonie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze odhalili pamětní desku manželům Kalabisovým  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.