Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Na Staroměstském náměstí se demonstrovalo proti vládě, dorazily stovky lidí

, aktualizováno 9. června 2020, 20:34

Zhruba hodinu trvala úterní demonstrace pořádaná spolkem Milion chvilek na Staroměstském náměstí v Praze. Poklidné setkání, kterým chtěli účastníci upozornit na postup vlády v době koronavirové krize, střet zájmů premiéra Andreje Babiše a také na rozklad demokratických institucí, začalo v šest hodin večer. Na náměstí dorazilo několik stovek lidí.

„Záleží nám na demokracii a také na tom, aby vrcholní politici dodržovali pravidla. Proto jsme dneska tady. Chceme nahlas pojmenovat, co je problém a směřovat pozornost nás všech k možnému řešení,“ řekl předseda spolku Mikuláš Minář.

Demonstranti se dnes plánovali na Staroměstském náměstí sejít v omezeném počtu, protože kvůli riziku nákazy novým koronavirem jsou v Česku zakázané hromadné akce nad 500 osob. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) tři hodiny před samotnou akcí oznámil, že se omezení veřejných akcí výslovně nevztahuje na demonstrace.

FOTOGALERIE: Demonstrace proti vládě

Úterý, 9. června 2020, 20:27

Demonstrace
Demonstrace

„Abychom předešli pochybnostem, přicházíme s výjimkou ze zákazu akcí nad 500 osob pro shromáždění konaná podle zákona o právu shromažďovacím,“ napsal ministr na twitteru Vojtěch.

Pořadatelé dnešního protestu to označili za své vítězství, protože proti původnímu nařízení chtěli podat správní žalobu. „Vyhráli jsme! Ministr Vojtěch ustoupil a uznal, že dosavadní výklad ministerstva zdravotnictví byl nesprávný,“ pronesl na úvod demonstrace Minář a dodal, že nešlo o žádnou výjimku ze strany ministerstva, ale o uznání špatného výkladu.

Demonstrace proběhly ve stejný čas také na dalších 167 místech České republiky.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vít Hassan

Štítky Praha, demonstrace, Staroměstské náměstí, vláda, Andrej Babiš, koronavirová krize, Milion Chvilek, Adam Vojtěch, Mikuláš Minář, Česko, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Na Staroměstském náměstí se demonstrovalo proti vládě, dorazily stovky lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.