Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Z Radlické bude podle studie městský bulvár. Vzniknou tam nové bloky obytných domů

U Radlické ulice v Praze 5 by v budoucnu mohly vzniknout nové bloky obytných domů. Vyplývá to ze studie, kterou si nechala zpracovat městská část a kterou schválila její rada. Radnice pro umožnění hustší zástavby také podala podnět na změnu územního plánu. Z Radlické by se podle představ vedení Prahy 5 měl v budoucnu stát městský bulvár, což má umožnit i plánovaná Radlická radiála, která by měla provoz na nyní velmi frekventované ulici zmírnit.

Tři nové bloky čtyř až pětipatrových domů architekti ze studia A 69 - architekti navrhli na severní straně ulice v úseku mezi tramvajovou zastávkou Laurová a základní školou. Nyní je tam ve svahu umístěná protihluková stěna, za kterou je cesta a stromy. Autoři studie navrhují svah srovnat na úroveň ulice a nové domy postavit přímo podél ní. Měly by sloužit k bydlení a v parteru mají být umístěny obchody a služby.

Stávající cesta má být podle představ autorů studie zachována, protože ji lidé používají k cestám na tramvaj. Mezi jednotlivými bloky domů mají vzniknout průchody do zeleně za nimi. „Zelená plocha svahu kopce počítá s parkovou úpravou," píše se v důvodové zprávě k usnesení, kterým radní studii a její závěry schválili.

Radnice podle dokumentu již podala podnět na změnu územního plánu, která by výrazně zvýšila možnou míru zastavitelnosti, kterou nyní pozemky mají. Plánuje také požádat magistrát, který pozemky vlastní, o jejich svěření do správy.

Zastupitelstvo Prahy 5 v minulosti rovněž rozhodlo, že bude usilovat o prodloužení tramvaje z Radlic do Jinonic. S tím zatím dopravní podnik ani magistrát ve strategii rozvoje tramvajových tratí do roku 2030 nepočítají. Přeměně Radlické na městskou třídu by měla napomoci i Radlická radiála, která má navazovat na Rozvadovskou spojku a propojovat vnější a vnitřní okruh. Projekt radiály už je připraven hotov a je v územním řízení, město však nyní prověřuje možnost jej upravit na základě podnětů občanských iniciativ.

Autoři | Foto Aktron / Wikimedia Commons

Štítky studie, stavby, Radlická, Praha, svah, Laurová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Radlické bude podle studie městský bulvár. Vzniknou tam nové bloky obytných domů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.