Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Dívčí hrady se vrátil ohrožený modrásek. V Praze je k vidění po šestnácti letech

Do hlavního města se po šestnácti letech vrátil modrásek vičencový. Tento druh teplomilného hmyzu se zásluhou entomologů z České zemědělské univerzity nyní objevuje na Dívčích hradech.

V Praze vyhynul modrásek vičencový v roce 2004. O 13 let později entomologové z Fakulty životního prostředí ČZU založili s podporou pražského magistrátu na bývalé orné půdě na Dívčích hradech plochy příhodné pro život těchto motýlů. První modrásky vičencové na ně vysadili v roce 2018.

„Populace utěšeně roste a v pozdním létě roku 2019 jsme pozorovali již stovky jedinců,“ vysvětluje vedoucí entomologického týmu Michal Knapp. Několik desítek jedinců jarní generace mohou lidé podle něho na Dívčích hradech sledovat každý hezký den i teď až do poloviny června.

Motýl je rozšířený od Maroka přes Španělsko, jižní a střední Evropu až po pohoří Ťan-šan ve střední Asii. V České republice je rozšířen ostrůvkovitě na jižní a jihovýchodní Moravě a ve středních a severních Čechách. Zahlédnout ho lze na kamenitých stráních, slunných svazích, v suchých úvozech, ale i na silničních náspech. V České republice je tento druh modráska ohrožen. Motýla ohrožuje zarůstání vhodných stanovišť a intenzivní pastva.

Foto Sanja565658 / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Štítky ČR, příroda, školy, vysoké, motýli, Praha, hrad, Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta životního prostředí České zemědělské univerzity, Pražský magistrát, Maroko, Česko, střední Evropa, Severní Čechy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Dívčí hrady se vrátil ohrožený modrásek. V Praze je k vidění po šestnácti letech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.