Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Stát vzal městu tři miliardy korun bez jediného upozornění, říká primátor. Praha vyvěsila černou vlajku

Pražský magistrát vyvěsil černý prapor. Vedení města totiž nesouhlasí se záměrem vlády vyplatit podporu podnikatelům postiženým opatřeními proti koronovaru z peněz, které byly určeny pro obce a kraje. Praha by kvůli tomu přišla o víc než tři miliardy korun.

„Jsme rádi, že vláda kompenzuje výpadek příjmů živnostníkům v rámci „pětadvacítky“. Jenže to dělá bez projednání z peněz určených pro obce a kraje. Praha tak výhledově přijde o 3,2 miliardy korun. Za to bychom mohli pro představu postavit 900 bytů 2+1, opravit 100 kilometrů silnic, vysázet 400 tisíc stromů přímo do ulic nebo postavit 10 nových škol. S podporou živnostníků samozřejmě souhlasíme, ale nemůže to být na úkor Prahy, která je ekonomickým srdcem naší země. Vláda nemůže takto platit svou kampaň z cizích peněz,” shrnul primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

O kompenzačním bonusu se ve Sněmovně rozhoduje dnes. Na tento den Svaz měst a obcí ČR vyhlásil Černý den pro obce a kraje. Praha se k tomuto dni symbolicky připojila vyvěšením černé vlajky na sídle magistrátu.

„Ve vyspělých zemích vlády svým samosprávám pomáhají, zatímco česká vláda jim podráží nohy. Již nyní vláda používá stamiliony z pražského rozpočtu na financování vládního programu na podporu OSVČ. Jenom za první půlku května činí propad příjmů ze státního rozpočtu téměř 400 milionů korun. Bez jakékoli předchozí diskuze jsme byli postaveni před hotovou věc,“ říká náměstek pro finance a rozpočet Pavel Vyhnánek.

Ohodnoť článek

Foto praha.eu

Štítky Praha, Zdeněk Hřib, finance, Svaz měst a obcí, vláda, peníze, Pražský magistrát, Česká pirátská strana, Poslanecká sněmovna ČR, Svaz měst a obcí České republiky, Pavel Vyhnánek, Vláda ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát vzal městu tři miliardy korun bez jediného upozornění, říká primátor. Praha vyvěsila černou vlajku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.