Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Pražská invalidovna zahajuje sezónu. Nabízí výstavy, kulturní akce i hru pro chytré telefony

Druhou návštěvnickou sezonu zahájí dnes pražská Invalidovna. Návštěvníkům nabídne nové typy prohlídek a programů představujících historii objektu, výstav, či kulturní akce pod taktovkou Studia Alta, které nově sídlí v západním křídle Invalidovny.

Invalidovna vznikala v letech 1731 až 1737 podle projektu významného architekta českého baroka Kiliána Ignáce Dientzenhofera jako útulek pro válečné vysloužilce a jejich rodiny. K ubytování válečných invalidů budova sloužila do roku 1935. Později v budově působil Vojenský ústřední archiv, výrazně ji poškodily povodně v roce 2002 a pak byl objekt převeden na ÚZSVM. Roku 2017 byla zařazena na seznam národních kulturních památek. Areál je oblíbený mezi filmaři, natáčely se tam například scény z Amadea Miloše Formana.

Geohra pro chytré telefony

Na zájemce čeká pokračování úspěšné geohry pro chytré telefony. Národní památkový ústav v ní hráčům představí vnitřní části Invalidovny a především tehdejší život invalidů. Nově se budou moci zájemci do hloubky seznámit také s příběhy osobností spjatých s Invalidovnou, například jak to bylo s místní trafikou, kantýnou, či duchovní správou.

Připomínka založení

V sobotu 6. června si Invalidovna připomene okolnosti svého založení a naváže na historickou tradici kladení věnců k pomníku Petra Strozziho v den jeho úmrtí roku 1664. Právě z prostředků nadace, která po smrti tohoto šlechtice vznikla, byla stavba Invalidovny financována. Událost bude doplněna o taneční performance ve spolupráci se Studiem Alta.

NPÚ převzal Invalidovnu v roce 2018 od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových poté, co se stát památku pokoušel neúspěšně prodat v dražbě. Budova se nabízela přibližně za 640 milionů korun.

Autoři | Foto Facebook Invalidovna

Štítky památky, kultura, Invalidovna, Praha, chytrý telefon, kulturní akce, výstava, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Kilián Ignác Dientzenhofer, Národní památkový ústav, Miloš Forman, Vojenský ústřední archiv, Petr Strozzi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská invalidovna zahajuje sezónu. Nabízí výstavy, kulturní akce i hru pro chytré telefony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.