Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Češi zůstávají elitou v třídění. Každý vhodil do barevné popelnice v průměru 51 kilogramů odpadu

Češi stále zůstávají premianty v třídění odpadu. Ukazují to čísla za loňský rok. Meziročně dosáhli dalšího zlepšení v množství vytříděného odpadu, a to již poněkolikáté v řadě. V roce 2019 vytřídil každý z nás v průměru 51,3 kilogramu papíru, plastů, skla a nápojových kartonů. To je meziroční nárůst o více než dva kilogramy.

Pro většinu obyvatel ČR je třídění odpadů již naprostou samozřejmostí. Pravidelně pak odnáší tříděný odpad do barevných kontejnerů 73 % lidí. Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že většina třídičů považuje třídění odpadů za důležité a za minimum toho, co mohou udělat pro životní prostředí.

„Členské státy Evropské unie, včetně České republiky, musí již za několik let splnit nové ambiciózní cíle vyplývající z požadavků balíčku cirkulární ekonomiky. V praxi to bude znamenat třídit veškerý odpad, který lze recyklovat nebo jinak využít a na skládku ukládat jen minimum směsného odpadu, nejvýše však deset procent. A obce i jejich občané se na to již začínají intenzivně připravovat,“ shrnul vývoj třídění odpadu Zbyněk Kozel, který je generálním ředitelem společnosti EKO-KOM.

EKO-KOM zajišťuje v tuzemsku více než 20 let provoz systému třídění a recyklace. Do systému bylo na konci roku 2019 zapojeno 21 197 firem a 6 146 obcí.

„Docházková vzdálenost k barevným kontejnerům je pro mnoho lidí v otázce třídění odpadů rozhodující. Nyní to k nim máme ze svých domovů v průměru jen 91 metrů, což je zhruba 133 kroků,“ říká ředitel oddělení komunikace EKO-KOM Lukáš Grolmus. Čtvrtina obyvatel však udává, že má kontejnery dál než 130 metrů a jsou tedy lokality, kde je co zlepšovat.

Co se recykluje nejvíce?

Po vytřídění přichází recyklace. Tradičně nejlépe se daří recyklovat papír, v jeho případě se vloni podařilo dosáhnout míry opětovného využítí z 88 procent. To znamená, že bezmála devět z deseti vyrobených tun papírových obalů byly loni recyklovány na nový papír nebo dále využity.  U skla bylo dosaženo devětasedmdesátiprocentní míry recyklace, u plastových obalů 69 procent, u kovů 57 procent a u nápojových kartonů to bylo 25 procent. Míra sběru nápojových PET lahví v roce 2019 vzrostla a pohybuje se kolem osmdesáti procent.

Vytříděná PET lahev se k vám může vrátit v jiné podobě. Jako nová lahev nebo třeba ve formě kabátu

Bez plastových lahví, které známe pod pojmem PET lahve, si dnešní život jen těžko dokážeme představit. Měkké čiré či zabarvené obaly na nápoje používáme už rovných osmdesát let. Pomyslnou cestu PET lahve, která končí recyklací, zmapovala Drbna v...

Ohodnoť článek

Foto EKO-KOM

Štítky odpad, plast, sklo, papír, PET, třídění, EKO-KOM, recyklace, třídění odpadu, Česko, Evropská unie, EKO-KOM, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi zůstávají elitou v třídění odpadů. Každý vhodil do barevné popelnice v průměru 51 kilogramů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.