Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čech odsouzený za pašování migrantů ve Francii se za dva měsíce vrátí na svobodu

Za dva měsíce bude z francouzského vězení na svobodu propuštěn český řidič kamionu Jiří Sagan, který si odpykává dvouletý trest za údajné pašování migrantů. Kasační soud připustil jeho dovolání, kvůli pandemii koronaviru ale nezasedl. Případ proto stále není uzavřen a zůstává tak naděje na jeho úplné očištění.

„Pan Sagan měl poslední soud loni v lednu. Tehdy mu byl místo očekávaného okamžitého propuštění trest zvýšen z 18 měsíců na dva roky, proti čemuž podal dovolání ke kasačnímu soudu. Po téměř roce, co v Paříži prověřovali předloženou stížnost, byla uznána její důvodnost a měl být stanoven termín projednání. Kvůli pandemii koronaviru ale francouzská justice nezasedá. Pan Sagan tak bude propuštěn ještě před uzavřením případu,“ vysvětluje europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se v případu od počátku angažuje.

Jiří Sagan byl v červenci 2018 zatčen poté, co bez problémů prošel všemi hraničními kontrolami na cestě do Británie. Po zhruba 200 metrech za tou poslední v Calais sám zastavil, protože najednou zaslechl zvuky z nákladového prostoru svého chladírenského vozu.

Dvouletý trest

Po odemčení návěsu pohraničníci objevili 15 Iráčanů a obvinili Jiřího Sagana z pašování lidí. Úmysl pašovat však Saganovi nikdy nebyl prokázán, nenašla se žádná komunikace s převaděči, žádné peníze a běženci přímo vypovídali ve prospěch řidiče s tím, že o nich nevěděl a oni se do vozu dostali násilně s pomocí skutečných pašeráků. Ozývat se začali sami, protože byli přesvědčeni, že jsou už na území Británie.

„Že není něco v pořádku, to jsem zjistil, až když jsem před policejní kontrolou vypnul motor. V tu chvíli jsem slyšel z nákladního prostoru bouchání. Předtím jsem nic takového kvůli hluku motoru slyšet nemohl. Neměl jsem tušení, že tam někdo je,“ potvrdil odvolacímu soudu Jiří Sagan.

Přesto si dvouletý trest odpykává pouze řidič. „Pro mě je ten rozsudek naprosto nepochopitelný s ohledem na to, co je obsaženo ve spisu. Jsem přesvědčen o tom, že soud neměl dostatek důkazů k tomu, aby pana Sagana odsoudil, a mělo dojít ke zproštění. Tohle je pro nás něco velice překvapivého,“ řekl Radiožurnálu obhájce Ladislav Drha.

Sagan by se měl na svobodu vrátit 5. července letošního roku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Praha, Francie, Zdechovský, soud, Sagan, pandemie covidu-19, Velká Británie, Tomáš Zdechovský, Paříž, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čech odsouzený za pašování migrantů ve Francii se za dva měsíce vrátí na svobodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.