Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIZUALIZACE: Takhle bude vypadat Malostranské náměstí. Město chce rekonstrukcí zklidnit dopravu

Modernizace Malostranského náměstí je opět o něco blíž. Pražští radní dnes schválili rozpočet na rekonstrukci a nyní hledají stavební firmu, která revitalizaci náměstí zrealizuje. Město na stavební práce vyčlenilo 73,5 milionu korun. S proměnou by se mělo začít ještě letos.

V minulosti toto náměstí neslo různá jména (Rynk, Malostranský rynek, Štěpánské náměstí, též náměstí Maršála Radeckého či Radeckého náměstí, neboť zde v letech 1858–1919 stál pomník císařského vojevůdce maršála Josefa Václava Radeckého z Radče). V minulosti náměstí sloužilo jako tržní prostor i pro různé společenské události. Bývala zde v minulosti například šibenice či pranýř. Horní části náměstí se také říkávalo Vlašský plac, to podle malostranských Vlachů (Italů), kteří zde nabízeli svoje výrobky a zboží.

„Stavebnictví má tradičně v dobách krize velkou absorpční schopnost pracovní síly. Rozumnými a potřebnými investicemi do infrastruktury a kvalitního veřejného prostoru můžeme pomoci naší ekonomice. Rekonstrukce Malostranského náměstí může být prvním krokem,“ říká první náměstek primátora Petr Hlaváček.

Aktuální stav Malostranského náměstí podle vedení města neodpovídá jeho významu. Prostor je nadměrně zatížen automobilovou dopravou. Pohybu lidí je proto velmi omezený. Podle nových vizualizací by se právě automobilová doprava na náměstí měla díky rekonstrukci zklidnit. Místo by tak mohlo být vhodné i na pořádání kulturních akcí.

„Během revitalizace dojde i k celkové rekonstrukci parteru náměstí včetně nových přípojek inženýrských sítí, potřebných pro napojení nových vodních prvků. Například nová kašna bude posléze sloužit k ochlazování náměstí v letních měsících stejně jako nová městská zeleň,“ doplňuje náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček. V dolní části Malostranského náměstí vznikne nové posezení.

„Jedna z prvních architektonických soutěží, kterou jsme připravili, míří do cílové rovinky. Vizualizace nové podoby už nejspíš Pražané znají, proto se těším, až změny uvidíme na vlastní oči,“ říká Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy.

Návrh na novou podobu Malostranského náměstí vzešel z architektonické soutěže, kterou pořádal právě Institut plánování a rozvoje Prahy v roce 2014. Vítězem se stalo trio architektů Martin Hájek, Václav Hájek a Petr Horský. U návrhu porota ocenila zejména to, jak respektuje historické prostředí a celý prostor sjednocuje.

Ohodnoť článek

Foto město Praha

Štítky Praha, Malostranské náměstí, doprava rekonstrukce, rekonstrukce, doprava, Josef Václav Radecký z Radče, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Petr Hlaváček, Radeč (Křivoklátská vrchovina), Petr Hlubuček, Martin Hájek, Ondřej Boháč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Takhle bude vypadat Malostranské náměstí. Město chce rekonstrukcí zklidnit dopravu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.