Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

Dozorčí rada dopravního podniku odvolala Witowského z funkce předsedy představenstva, končí i jako ředitel

, aktualizováno před 6 hodinami

Petr Witowski po konci v představenstvu pražského dopravního podniku automaticky skončil i jako generální ředitel společnosti. Na pozici vypíše podnik konkurz, zatím největší pražskou městskou firmu povede místopředseda představenstva Ladislav Urbánek. Witowského dnes v reakci na nová obvinění z korupce z minulého týdne odvolala dozorčí rada podniku.

Konkurz podnik vypíše rovněž na pozici rovněž odvolaného člena představenstva a dosavadního personálního šéfa Jiřího Špičky, který obvinění z korupce čelí. Dozorčí rada dnes z pětičlenného představenstva odvolala i dalšího obviněného člena Marka Kopřivu a naopak do něj zvolila ekonomického ředitele podniku Jiřího Pařízka, takže zůstává usnášeníschopné.

Vrchní státní zastupitelství v Praze minulé pondělí oznámilo, že obvinilo 13 fyzických a právnických osob za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek, podle serveru Seznam Zprávy se počet obviněných rozšířil na 14. Případ podle dosavadních informací souvisí s dřívější korupční kauzou Dozimetr, která se rovněž týkala dopravního podniku.

Dozorčí rada je při plném stavu složena z deseti zástupců města a pěti zaměstnanců podniku a má mimo jiné v kompetenci volbu členů představenstva. Její člen Jan Marek minulý týden kvůli obvinění rezignoval, rada tak má aktuálně 14 členů.

Sám Witowski minulý týden po výzvách náměstka pro dopravu a předsedy dozorčí rady podniku Zdeňka Hřiba (Piráti) k rezignaci uvedl, že není mezi obviněnými a ke svému konci nevidí důvod. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) pak vyzval dozorčí radu, aby odvolala dva obviněné členy představenstva a zadala vypsání výběrového řízení na generálního ředitele.

To by mělo být podle dnešního usnesení rady vyhlášeno v blízké době. „Představenstvo od dozorčí rady obdrželo úkol, aby do 30. tohoto měsíce připravilo výběrová řízení na uvolněná dvě místa v představenstvu, respektive uvolněná místa úseků generálního ředitele a personálního ředitele," řekl po dnešním jednání Jiran. Dodal, že konkurzy by pak měly být vyhlášeny 31. října.

Předseda pražského ANO, opoziční zastupitel a člen dozorčí rady Ondřej Prokop vyzval na zasedání k rezignaci také Hřiba. „Hlasoval jsem pro odvolání obviněných členů představenstva i ředitele Witowského. Přestože ředitel obviněn nebyl, tak je společně se Zdeňkem Hřibem manažersky odpovědný za to, co se v DPP poslední roky děje. Proto jsem pana Hřiba zároveň vyzval k rezignaci na všechny funkce. A to samé budu navrhovat na zasedání zastupitelstvu (Prahy) ve čtvrtek. Není možné, aby jako předseda dozorčí rady dělal, ze se ho celá situace v DPP netyká," uvedl Prokop.

Odvolání Witowského naopak nepodpořil další člen dozorčí rady, předseda opoziční Prahy Sobě a zastupitel Prahy Adam Scheinherr. „(Witowski) pro mne zajišťuje stabilitu podniku, naopak všechny ty problematické projekty, které na něj spadly z minulých vedení, se snažil řešit," řekl Scheinherr. Chybou vedení Prahy podle něj bylo, že jednání dozorčí svolalo až na dnešek, po osmi dnech od chvíle, kdy vypuklo policejní vyšetřování. „Já jsem žádal o svolání hned v pondělí, bohužel k tomu došlo až dnes, a tak mohli být obvinění odvolaní až nyní," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Finep

Štítky kriminalita, Dopravní podnik hl.m.Prahy, Praha, dozorčí rada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dozorčí rada dopravního podniku odvolala Witowského z funkce předsedy představenstva, končí i jako ředitel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.