Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Sobota 19. října 2024  |  Svátek má Michaela
Bez reklam

Zvířecí záchranka je nadějí pro divoká zvířata lapená městem. Nyní vybírá peníze na nové auto

Pražská zvířecí záchranka žádá veřejnost o pomoc. Vozidlo, kterým denně najezdí až 150 kilometrů na pomoc zvířatům, je ve velmi špatném stavu. Záchranka se věnuje práci v terénu a vyjíždí na zavolání tam, kde jsou divoká zvířata zraněná, uvízlá nebo jakkoliv jinak se zapletou do nástrah města. Záchranka vybírá půl milionu korun na nové auto a dalších 100 tisíc na pohonné hmoty.

Pražská zvířecí záchranka, která zasahuje u tisíců případů zraněných volně žijících zvířat ročně, vyhlásila veřejnou sbírku na nové zásahové vozidlo. Tato služba, působící pod Domem ochránců přírody v Praze, se věnuje záchraně zvířat v akutní nouzi, kdy laická pomoc nestačí.

„Nejsme záchranná stanice, pracujeme v terénu, a to v případě, kdy laická pomoc nestačí a pacient je v akutní nouzi. Věříme, že pomoc si zaslouží každý, kdo trpí, a zejména divoká zvířata, co se do trablů dostávají zpravidla kvůli činnosti člověka,“ uvedli zástupci záchranné služby u sbírky na nové auto. 

Přispět zvířecím záchranářům můžete zde.

Rozmanité prostředí Prahy představuje pro divoká zvířata spoustu rizik

Typické případy, se kterými se záchranáři setkávají, zahrnují sražené kuny, pokousané ježky, poštolky uvízlé ve světlících, nebo zajíčky přinesené kočkami. Záchranka reaguje na volání veřejnosti, zhodnotí situaci a v případě potřeby vyjíždí na místo, aby poskytla první pomoc nebo zraněná zvířata převezla na veterinární ošetření.

„Zásahovým vozem najezdíme denně přes 150 kilometrů a cena pohonných hmot stoupla. Stoupají i náklady na údržbu vozu, čím více má za sebou, tím více si žádá oprav,“ vysvětlují zvířecí záchranáři důvod, proč je nové vozidlo nezbytné.

Vzhledem k rozmanitému prostředí Prahy, kde se divoká zvířata stále častěji pokoušejí přežít, čelí zvířecí záchranka rostoucímu počtu zásahů. „Praha je prostředím různorodá a pokrývá ji množství zeleně, to už nemůžeme říct o volné krajině, kde dominují lány polí nebo zastavěné plochy betonem. Se změnou klimatu a prostředí se divoká zvířata rozhodla zkusit novou strategii, a to přežít v prostředí města. Nikdo na to ovšem není připraven,“ dodávají.

Pražská zvířecí záchranka, kterou založil Český svaz ochránců přírody, věří, že s pomocí veřejnosti dokáže i nadále poskytovat potřebnou péči zvířatům v nouzi. Sbírka na nové auto je klíčová pro udržení jejich činnosti v plném tempu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Záchrana zvířat v Praze

Štítky zvířata, záchranka, pomoc, sbírka, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvířecí záchranka je nadějí pro divoká zvířata lapená městem. Nyní vybírá peníze na nové auto  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.