Počasí dnes12 °C, zítra14 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

Ředitel dopravního podniku Witowski není obviněn, výroky Hřiba považuje za zbytečné

, aktualizováno před 2 hodinami

Generální ředitel pražského dopravní podniku Petr Witowski oznámil, že při včerejším zásahu Národní centrály proti organizovanému zločinu v budově byl jen požádán o součinnost a podával vysvětlení. Není obviněn a žádost náměstka pro dopravu Zdeňka Hřiba, aby podal rezignaci, považuje za zbytečnou a předčasnou.

Jak sdělila mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková ve vyjádření pro novináře, policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu včera v sídle podniku zajišťovali dokumenty. 

V reakci na dnešní zásah policie a trestní stíhání kvůli úplatkářství v dopravním podniku žádá náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib rezignaci jeho ředitele Petra Witowského. Pokud to neudělá, chce Hřib navrhnout jeho odvolání.

 „Včera jsem byl vyšetřovateli požádán o součinnost a podání vysvětlení v tomto případu, které jsem celý den poskytoval. Nejsem z ničeho obviněn. Představenstvo DPP je usnášeníschopné. Výroky některých představitelů hlavního města ke své osobě proto považuji za předčasné a zbytečné,“ uvedl Petr Witowski.

Dodal, že je vázán mlčenlivostí a další informace k případu nemůže poskytovat.

Jak včera informoval Adam Borgula, státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze, pro úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek dopravního podniku je stíháno třináct lidí. 

Náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) včera na tiskové konferenci zmínil, že policie v budově dopravního podniku zasahovala kvůli Komplexnímu bezpečnostnímu systému z roku 2010. Smlouvu na něj podepsali v červnu toto roku, za primátora Pavla Béma. 

„Jde nejspíš o další větev Dozimetru a dořešení dalších pohrobků této kauzy,“ konstatoval Hřib. V roce 2019 byl proveden audit a zástupci Pirátů podle Hřiba opakovaně upozorňovali jeho problematičnost.

„Je to věc, kterou měl vyřešit ředitel Witowski nejen z titulu ředitele dopravního podniku, ale také z titulu toho, že jde o oblast bezpečnosti, která v představenstvu spadá pod Petra Witowského. S ohledem na to, že zcela zjevně tato záležitost nebyla správně vyřešena, já očekávám jeho okamžitou rezignaci. V opačném případě budu navrhovat jeho odvolání,“ prohlásil Hřib. Hřib je předseda dozorčí rady dopravního podniku, která čítá celkem 15 členů. Ta bude zasedat za patnáct dní, což je podle Hřiba nejzasší termín.

Hřiba za výzvu k rezignaci kritizoval i jeho předchůdce na postu náměstka pro dopravu a předseda opoziční Prahy sobě Adam Scheinherr a prohlásil ji za zbrklou. Opoziční zastupitel Ondřej Prokop (ANO) zase vyzval k rezignaci samotného Hřiba.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Finep

Štítky dopravní podnik, NCOZ, Hřib, Witowski

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitel dopravního podniku Witowski není obviněn, výroky Hřiba považuje za zbytečné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.