Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Praha daruje na pomoc po povodních padesát milionů. Rozdělí je dvanácti obcím

Radní hlavního města rozhodli o finanční pomoci oblastem zasažených povodněmi. Padesát milionů korun rozdělí mezí dvanáct obcí, nejvyšší částky deset milionů korun dostanou Ostrava a Jeseník. Peníze poputují i do jižních Čech nebo na Broumovsko.

„Jsem rád, že po dlouhých 22 letech můžeme oplatit pomoc, kterou nám poskytlo město Ostrava při ničivé povodni v Praze v roce 2002. Posíláme Ostravě 10 milionů korun jako pomoc na odstraňování následků povodní,“ sdělil v tiskové zprávě radní pro oblast financí Zdeněk Kovářík (ODS).

Deset milionů dostane i město Jeseník. O polovinu méně pak Praha pošle do Opavy, Bruntálu, České Vsi a Višňové ve frýdlanstkém výběžku. „Ta obec dlouhodobě trpí. Když tam přijde povodeň, nejsou se schopni dostat nikam a ani se k ní není možné dostat,“ upřesnil Kovářík na tiskové konferenci. 

Po dvou milionech dostanou dvě obce z Jižních Čech, Plav a Majdalena. Třetí jihočeská obec Benešov nad Černou obdrží 1,5 milionu. 

Hlavní město i většina pražských městských částí se rozhodla pomoci oblastem, které tvrdě zasáhly letošní záplavy. Na Jesenicku už je devět záchranářů a třicet hasičů, hlavní město poslalo materiální pomoc ke Krnovu a do Opavy a například Praha 6 a...

„Probíral jsem to osobně se starosty i starostkami těchto obcí a jsou velmi rádi, že jsme si na ně vzpomněli,“ řekl Kovářík.

Peníze pošle Praha i Broumovu, pomůže dvěma miliony. Meziměstí a Hynčicím v okrese Náchod pak dá po 1,5 milionu. Peníze dostanou i Zátor a Děhylov v Moravskoslezském kraji.

Další pomoc bude podle Kováříka spíš materiální. „Kromě toho máme zejména na Moravě stovky vysoušečů a stovky kusů techniky, které jsme poskytli zatím zápůjčkou. Chystáme materiál na to, že bychom je nechali těm obcím dlouhodobě k dispozici a pro Prahu bychom do rezerv pořídili nové," informoval Kovářík.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením města Jeseník

Štítky povodně, Praha, pomoc, peníze, rada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha daruje na pomoc po povodních padesát milionů. Rozdělí je dvanácti obcím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.