Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Úterý 24. září 2024  |  Svátek má Jaromír
Bez reklam

Praha ve středu otevře náplavky, už dnes se tam vrátí nájemci

Hlavní město po třinácti dnech opět povolí vstup na náplavky. Otevřeny budou ve středu v poledne, na návštěvníky už budou čekat provozovatelé místních podniků. Ti mohou přijít už dnes v devět ráno. K tomu dnes v jednu hasiči otevřou protipovodňová vrata na Čertovce a začnou odstraňovat zábrany na Zbraslavi a v Divadelní ulici.

Náplavky město nechalo zavřít 13. září, když z Vltavské kaskády začalo Povodí Vltavy odpouštět kvůli silným dešťům víc vody. Do ochranného přístavu v Holešovicích odjela i většina lodí, které tam kotví. K tomu hasiči zavřeli vrata na Čertovce a postavili zábrany. Voda pak vystoupala až ke kobkám, ty ale naštěstí chránily zábrany. 

„Nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla zhoršit, právě naopak. Musím znovu vyzvednout připravenost odborníků a všech zúčastněných složek, díky kterým Prahu nezasáhla katastrofa a povodně byly zvládnuty pouze s malými škodami v porovnání s jinými regiony. Děkuji také všem Pražanům za ukázněnost a solidaritu,“ sdělil v tiskové zprávě primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

FOTOGALERIE: Prchající lodě, voda až u kobek a neposlušní lidé. Podívejte se, jak to v sobotu vypadalo na pražských náplavkách

Pražské náplavky na obou březích Vltavy dnes zalila voda. Dopoledne ještě odváželi poslední lodě, které tam kotví, odpoledne už tam procházeli jen hlídkující strážníci. Velká voda přilákala desítky lidí a někteří z nich ignorovali značky zákazu...

Už zítra v devět ráno se mohou své podniky přijít zkontrolovat provozovatelé kobe a další nájemci. Ráno také začnou hasiči odstraňovat protipovodňové zábrany na Zbraslavi a v Divadelní ulici. V jednu pak otevřou vrata Čertovky. 

Lidé na náplavky budou moci vstoupit ve středeční pravé poledne a podniky už budou otevřené. Ve středu také město očekává obnovení lodní dopravy, která je zatím povolena jen mezi Barrandovským a Jiráskovým mostem. O tom bude informovat Státní plavební správa.

Během několika dnů by měl být podle magistrátu obnoven i provoz přívozů, to zase sdělí Pražská integrovaná doprava.

„Předpokladem v tuto chvíli je, že nejpozději do konce týdne bude v Praze situace jako před povodněmi. Výjimkou zůstává zprovoznění silnice v Břežanském údolí, která je stále uzavřena a čeká se na vyjádření statika ohledně možného uvedení do obvyklého provozu,“ sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Ohodnoť článek

Foto Eva Hradilová

Štítky záplavy, Vltava, náplavky, otevření, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha ve středu otevře náplavky, už dnes se tam vrátí nájemci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.