Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Z brownfieldu na břehu Vltavy je místo pro odpočinek. Podívejte se, jak vypadala proměna parkoviště v park

Bylo tu betonové překladiště i odtahové parkoviště, dnes je prostor na břehu Vltavy v Holešovicích Parkem U Vody. Za 46 milionů vzniklo místo pro sport i rekreaci, v rekonstrukci ale přiznává svou historii. Architekti využili a recyklovali zbytky betonu a dlažby, ponechali také stávající náletovou vegetaci.

„Celý příběh začal již v roce 2015, kdy jsme zde měli nevzhledné místo po bývalém odtahovém parkovišti, ohraničené vysokou protipovodňovou zdí a rezavým plotem. Velkou část tříhektarové plochy tvořily betonové panely, kusy kovu čnějící ze země a další pozůstatky industriální minulosti. Přesto jsme v těchto zapomenutých končinách viděli velký potenciál,“ uvedl v tiskové zprávě starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě).

Sedmička proto požádala hlavní město o svěření pozemku a to se stalo v roce 2019.

„Následně jsme celý prostor vyčistili, betonové plochy nahradili trávou a umístili sem venkovní posilovnu, aby lidé mohli prostor využívat, než dojde k jeho finální úpravě,“ sdělil Čižinský.

K nápadu vzniku parku se pak občané mohli vyjádřit a jejich podněty zapracovali i do zadání urbanisticko-krajinářské soutěže, ve které zvítězil ateliér YYY. Ten pak i vytvořil projekt.

„Unifikované panely UG 57, míchačky s obsahem 1000 litrů sovětské výroby, rybářská vesnice, železniční vlečka jako pozůstatek systému Holešovické přístavní dráhy, návěstidlo Se 21, most Barikádníků, ovocné sady sady, ruderální vegetace a silná dynamika řeky, to vše utváří narativ místa Parku u Vody,“ popsal ateliér svůj dojem z místa v projektu.

Aby atmosféru částěčně zachovali, využili architekti dlažby a betonové panely z bouracích prací. „Tyto prvky jsou dále kombinovány s novými dlažbami a štěrkovými povrchy, které se vzájemně volně prolínají. Betonové panely jsou využity jako nášlapy, lavice, nositele informací v podobě textů nebo schodů k vodě či jako materiál pro vodní prvek,“ vysvětlili.

Podobně pracovali i vegetací. V parku nechali náletové druhy, které se vyskytují v opuštěných prostorech a přidali i trvalkové záhony. Dřeviny vybrali tak, aby korespondovaly s řekou i nedalekými sady.

Lidé mohou využít ohniště i plochy na piknik, workoutové prvky, jezírko, studánku s pitnou vodou. nebo venkovní učebnu. Místem také procházejí dvě cyklostezky.

Náklady včetně soutěže, projektu a prováděcí dokumentace vyčíslila radnice na 46,5 milionu. Z grantu Norských fondů a za podpory státního fondu životního prostředí získá 21 milionů, od hlavního města 18 milionů a zbytek pokryjí investoři stavebních projektů Prahy 7.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Prahy 7

Štítky park, brownfield, revitalizace, Holešovice, parkoviště, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z brownfieldu na břehu Vltavy je místo pro odpočinek. Podívejte se, jak vypadala proměna parkoviště v park  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.