Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Hřiště Koníček ve Stromovce je opět otevřeno pro děti

Rodiny s dětmi mohou navštívit zrekonstruované dětské hřiště Koníček v pražském parku Stromovka. Na hřišti lidé najdou nové houpačky, pískoviště či trampolíny. Nové jsou také povrchy, lavičky nebo zeleň. Novináře o tom dnes informoval mluvčí města Vít Hofman. Dělníci opravili také parkové cesty a travnaté plochy v okolí. Rekonstrukce stála město zhruba 16 milionů korun bez daně z přidané hodnoty.

Hřiště Koníček v Královské oboře Stromovka je zčásti tvořené autorskými prvky od akademické sochařky Alexandry Koláčkové. Díla z počátku tisíciletí zůstala v nezměněné podobě. Ostatní herní prvky jsou nahrazené novými, které svým rozložením a barevností navazují na díla od Koláčkové, uvedl Hofman.

Na hřišti děti najdou nové houpačky, pískoviště, zemní trampolíny, skákací desky, houpací mísy nebo rozsáhlý lezecký les. Povrchy jsou zčásti z plaveného štěrku, mimo hrací plochy je trávník. Nové lavice jsou z masivního dubu.

Revitalizací prošly také plochy okolo hřiště

Hřiště s uměleckými skulpturami může opět sloužit nejmenším návštěvníkům. Koníček je v krátké době druhým hřištěm v Královské oboře, které se dočkalo kompletní rekonstrukce,“ uvedla náměstkyně pro životní prostředí Jana Komrsková (Piráti). Město letos na jaře obnovilo nedaleké hřiště Kaštánek.

Při revitalizaci hřiště dělníci opravili také okolní části parku Stromovka, například travnaté plochy. Svažité části cest jsou nově dlážděné kostkami ze žulových odseků, na plochých úsecích byl obnoven asfaltobeton. Opravena byla také některá schodiště. Do původní podoby se vrátila dvě schodiště s historickými romantizujícími prvky inspirovanými kmeny a pařezy stromů. Další schodiště jsou nově z materiálů obvyklých na schodech jinde v parku.

Stromovka neboli Královská obora je největší a jeden z nejstarších parků v Praze. Založil ho zřejmě v roce 1268 král Přemysl Otakar II. jako loveckou oboru. Pro veřejnost byl park poprvé zpřístupněn v roce 1804.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MHMP

Štítky správa, příroda, stavby, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hřiště Koníček ve Stromovce je opět otevřeno pro děti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.