Počasí dnes18 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Pražští záchranáři vyslali do Řecka tým, který bude pomáhat na místech zasažených požáry

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy (ZZS HMP) vyslala v úterý ráno do Řecka tým záchranářů. Ti budou poskytovat zdravotnickou podporu a zázemí více jak šesti desítkám zasahujících českých hasičů. ZZS HMP vytvořila speciální skupinu záchranářů, kteří se dobrovolně přihlásili k účasti na podobných typech zásahů a byli speciálně proškoleni pro práci při událostech spojených s přírodními katastrofami.

Vypravení sedmičlenné záchranářské skupiny schválil Magistrát hl. m. Prahy.  „Pražští záchranáři odvedli spolu s hasiči v loňském roce v Řecku skvělou práci. Země je i letos těžce zasažena požáry a volá o mezinárodní pomoc. Jsem přesvědčena, že naši záchranáři a hasiči přispějí ke zdolání ničivých plamenů, přeji jim hodně štěstí, a hlavně ať se vrátí domů v pořádku,“ říká Alexandra Udženija, náměstkyně primátora.

Do Řecka odjíždí pět záchranářů a dva řidiči modulů pro mimořádné události. V rámci mechanismu civilní ochrany Evropské unie vyráží do Řecka 75členný tým hasičů, záchranářů a čtyř pracovníků technické podpory. Skupina bude působit v oblasti okolo Atén.

„Záchranná služba i na základě zkušeností z loňské mise v Řecku vytvořila speciální skupinu záchranářů, kteří se dobrovolně přihlásili k účasti na podobných typech zásahů a byli speciálně proškoleni pro práci při událostech spojených s přírodními katastrofami," vysvětluje tisková mluvší ZZS HMP, Jana Poštová. K dispozici budou mít některá ze speciálních vozidel pražské záchranky, jako jsou vozy Atego, Iveco a také čtyřkolka Polaris.

„Loňské nasazení v Řecku bylo první společnou zahraniční misí pražských záchranářů a hasičů za 35 let a z hlediska prohloubení našich zkušeností i spolupráce byla mimořádně cenná. Všechny tyto poznatky jsme zúročili a jsme opět připraveni poskytnout hasičům v terénu spolehlivou zdravotnickou péči a zázemí. Náš tým má s sebou veškeré potřebné vybavení, které mu umožní na místě plnohodnotně působit,“ říká Petr Kolouch, ředitel ZZS HMP.

Sedmičlenný tým záchranářů se na místo dopraví spolu s hasiči po vlastní ose. Do Řecka míří speciál Atego, který je určen pro zásahy u požárů a umožňuje poskytovat kyslíkovou terapii většímu poštu zasažených osob. Záchranná služba vypravuje rovněž nový vůz značky Iveco, jenž je určen zejména pro technologickou podporu na místě zásahu a transport vybavení a techniky. Záchranáři budou využívat také terénní čtyřkolku Polaris, která se už v loňském roce osvědčila při zdolávání obtížně přístupného terénu.


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZZS HMP

Štítky pomoc, požáry, Řecko, záchranáři, hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští záchranáři vyslali do Řecka tým, který bude pomáhat na místech zasažených požáry  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.