Počasí dnes31 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Úřady daly zelenou demolici střediska na sídlišti Ďáblice, místní spolek sepsal petici

, aktualizováno 28. července 2024, 19:43

Stavební úřad Prahy 8 zahájil řízení o demolici takzvaného okrskového střediska na sídlišti Ďáblice v Kobylisích, které plánuje společnost CPI Reality nahradit výškovými budovami. Vyplývá to z úřední desky Prahy 8. Proti záměru protestuje vedení Prahy 8, místní obyvatelé a sdružení Krásné Kobylisy. Centrum ve Střelničné ulici má podle magistrátní studie dál sloužit jako středisko obchodů, služeb a komunitního života.

Stavební úřad zahájil řízení o povolení odstranění stavby ve středu, účastníci řízení, tedy například sousedé stavby, mohou zaslat námitky ve lhůtě deseti dnů. Podle oznámení o zahájení řízení se dá předpokládat, že rozvody budov jsou těsněny azbestovými těsnícími šňůrami a před zahájením bouracích prací bude potřeba uskutečnit průzkum, který upřesní rozsah výskytu azbestu.

Podle oponentů projektu se investor neřídí urbanistickou studií

Proti projektu se staví vedení Prahy 8, jejíž zástupci v minulosti uvedli, že investor odmítá postupovat v koordinaci s radnicí a řídit se platnou urbanistickou studií, podle které mají pozemky nadále sloužit nynějšímu účelu.

„Městská část bude bránit nekoncepčnímu zahuštění sídliště Ďáblice. Společně s jeho obyvateli jsme úspěšně připomínkovali územní studii sídliště Ďáblice, která stanovuje zásadu, aby okrskové centrum Střelničná sloužilo nadále jako centrum obchodů, služeb a komunitního života. Zapsaná územní studie je neopomenutelným podkladem pro územní rozhodování, ke kterému by měl přihlížet jak magistrát, tak stavební úřad. Pouhá demolice stávajících objektů této oblasti nic pozitivního nepřinese. Místní lidé, zejména senioři, přijdou o možnost chodit na nákupy a k výstavbě nových výškových budov v dohledné době nedojde. Městská část se bude snažit zabránit tomuto postupu všemi dostupnými prostředky, které zákon samosprávě umožňuje, a sídliště budeme chránit, jako to děláme doposud," sdělil Tomáš Hřebík (TOP 09 a STAN), místostarosta pro strategický rozvoj.

Proti jsou i místní obyvatelé, kteří proti záměru uspořádali petici a opakovaně proti němu protestovali na jednání městského zastupitelstva. Společnost CPI zaslala žádost o demolici v loňském roce měsíc poté, co byla schválena územní studie sídliště Ďáblice. Ta jasně stanovuje na tomto místě nízkopodlažní budovu a využití pro občanskou vybavenost. CPI tak jede na sílu,“ uvedl předseda spolku Krásné Kobylisy Ladislav Čapek.

Spolek podpoří občany, kteří chtějí podat námitky

Dodal, že spolek je připraven podpořit místní obyvatele a pomoci jim s podáním námitek. Člen petičního výboru Jan Vocel uvedl, že petenti považují za klíčové, aby se do věci zapojila rada hlavního města a zahájila jednání s CPI o získání centra do majetku Prahy. „Společnost CPI by nikdy neplánovala takto šílenou výstavbu, kdyby jí hlavní město v roce 2010 neprodalo pozemky pod nepřátelsky převzatými budovami,“ uvedl.

„Za městskou část podáme v zákonné lhůtě odvolání proti rozhodnutí o demolici. Děláme všechno proto, abychom se jako účastník mohli bránit ve správním řízení o odstranění tohoto centra. Je velká škoda, že s námi investor nechce postupovat koordinovaně v souladu s urbanistickou studií sídliště, která respektuje jeho možnosti rozvoje a nastavuje pro něj mantinely," dodal Radomír Nepil (ANO), místostarosta pro územní rozvoj a výstavbu.

Územní studie omezuje výšku nových staveb

Územní studie lokality byla magistrátem schválena loni a stanovuje takzvané čáry, které ukazují, kde nemohou být postaveny mezi domy nové stavby a stejně tak nemohou být rozšířeny ty stávající. Studie dovoluje přistavět dvě patra s tím, že jedno bude takzvaně ustupující. Stejně tak u nízkých staveb, které slouží jako občanská vybavenost, mohou být přistavěna dvě patra. Studie řeší také zeleň a podobu veřejného prostoru.

Sídliště v Ďáblicích vzniklo v roce 1968 a mělo být součástí takzvaného Severního města. Přes svůj název není součástí městské části Praha-Ďáblice, ale katastrálního území Kobylisy v Praze 8.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto IPR Praha

Štítky správa, reality, demolice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aneta Jirásková

Možná v tom je zase nějaký úplatek od developera.

Neděle, 28. července 2024, 16:34Odpovědět

Úřady daly zelenou demolici střediska na sídlišti Ďáblice, místní spolek sepsal petici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.