Počasí dnes32 °C, zítra33 °C
Úterý 3. září 2024  |  Svátek má Bronislav
Bez reklam

VIDEO: Na dvorku v Praze nelegálně chovali vlky v příšerných podmínkách. Majiteli je odebrali za dohledu policie

Pět vlků a jejich kříženců, které majitel bez povolení choval na malém dvorku v Řepích, nechaly úřady odchytit a převézt do zoo. Zvířata žila v nevyhovujících podmínkách, do přírody je ale vrátit nemohou. Ministerstvo životního prostředí teď hledá místo, kam bude moci vlky umístit nastálo.

K domu v Řepích přijela policie, hasiči, městská policie, záchranáři, veterinář a zástupci Ministerstva životního prostředí a České inspekce životního prostředí ve středu 17. července. Majitel tam totiž choval pět vlků a jejich kříženců a to bez odpovídajícího veterinárního povolení a v otřesných podmínkách, na betonu a udusané hlíně.

„Jsem velice rád, že dlouhodobé a náročné úsilí o vyřešení nelegálního chovu vlků žijících v tristních a naprosto nevyhovujících podmínkách malého dvorku v pražských Řepích konečně začalo přinášet své plody. Osud pražských vlků je pro mě dalším potvrzení toho, že mnoho druhů zvířat by nemělo být vůbec chovaných v soukromých chovech, protože je velmi náročné a často až prakticky nemožné jim zajistit takové životní podmínky, které budou naplňovat jejich přirozené životní potřeby,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09). 

Zvířata zabavila městská část Praha 17 už v dubnu, dál ale žila u svého majitele. Dočasným domovem je jim nově otevřené záchranné centrum CITES pro chladnomilné šelmy v Zoologické zahradě Tábor.

Vlk obecný je zvlášť chráněný druh

„Díky profesionální práci odborníků proběhl převoz šelem do záchranného centra CITES v ZOO Tábor hladce. Nové navýšení kapacity záchranného centra umožní, že zde budou moci žít vlci a jejich kříženci důstojně, než se pro ně najde nové umístění,“ komentoval ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). 

Podle ředitele České inspekce životního prostředí Petra Bejčka se stále prověřuje, zda chovatel vlků dodržel všechny zákonné podmínky. Vlk obecný je v České republice zvlášť chráněný a každý chovatel musí prokázat původ svých zvířat. Za vědomé nakládání s vlky bez dokumentů hrozí pokuta až milion a půl.

„Tato zvířata se mohou stát nezvladatelnými a nevhodný chov může představovat hrozbu pro chovatele i jeho okolí. Ministerstvo životního prostředí se ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR a Českou inspekcí životního prostředí snaží bránit tomu, aby se kříženci dostali do přírody a křížili se s volně žijícími vlky. Zároveň je pro nás prioritou zajistit důstojné podmínky všem chovaným zvířatům,“ dodal Hladík.

Pražská galerie měla na výstavě v kleci živé vlky, inspekce je zabavila. Jsou na to cvičení, brání se majitelka prostoru

Pražská Karpuchina Gallery pořádala performance Osamělý vlk, ve které se v kleci střídali tři živí vlci. Ty po kontrole přišla odebrat Česká inspekce životního prostředí, majitel totiž neprokázal jejich původ ani to, jak k nim přišel. Podle...

Na nový domov si zvířata zvykají

Centrum otevřeli minulý měsíc a vlci jsou jeho první obyvatelé. V zařízení je například jezírko nebo vyvýšená palanda.

„Vlci, kteří až dosud žili ve velmi stísněných podmínkách, si už na nový domov v Táboře zvykají a užívají si pro ně nebývalého prostoru a komfortu. Stejně jako ostatní naše zvířata u nás naleznou nejen rozlehlý výběh, ale také kvalitní stravu a špičkovou veterinární péči, “ sdělil ředitel ZOO Tábor Evžen Korec.

Podle České inspekce životního prostředí jsou případy, kdy soukromé osoby vlky chovají nelegálně, stále častější. Jedná se například o inzerát, kdy křížence psa a vlka nabízeli k prodeji jako československého vlčáka. 

Do přírody je vypustit nemohou

„Nákup československého vlčáka bez průkazu původu je značně rizikový. Zájemce o takové zvíře by si měl prověřit, zda je chovatel dostatečně zodpovědný a neprodává mu křížence psa s vlkem. Při šlechtění československého vlčáka bylo sice v minulosti využito několik jedinců vlků, již po několik desetiletí se však vlci v chovu používat nesmí,“ upozornil na webu České inspekce životního prostředí Jindřich Novák, vedoucí oddělení mezinárodní biodiverzity a CITES. Lidé ovšem nemají šanci štěňata rozeznat.

Trable s chováním začnou ve třech až pěti letech, kdy začnou být vlci agresivní a trpí stresem, protože se snaží najít v hierarchii smečky.

„Setkali jsme se s případem, kdy byl kříženec vlka a psa přes den uvázaný k lavičce uprostřed sídliště a v noci přespával v autě. Chovatel si mládě pořídil s tím, že se jedná o československého vlčáka. Zvíře však začalo být agresivní vůči svému okolí a zesílilo natolik, že jakákoliv manipulace s ním byla prakticky nemožná,“ popsal Novák. Genetické testy potvrdily, že jeden z rodičů byl vlk.

Do přírody je ale vypustit nemohou. Zvířata by totiž neměla strach z lidí a byla by nezpečná. Navíc by se křížila s divokými vlky a byla by tak ohrožena genetická čistota a chování vlčích populací. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasiči Praha, Ministerstvo životního prostředí, Zoo Tábor/Michaela Hodková

Štítky Česká inspekce životního prostředí, vlci, Řepy, Ministerstvo životního prostředí, Zoo Tábor, chov, kříženci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

elsberatel1

Jelikož má pro mne jedno zvíře větší hodnotu než 10 lidí, zavřel bych ho do kotce a vysral se na něj!

Středa, 24. července 2024, 14:29Odpovědět

VIDEO: Na dvorku v Praze nelegálně chovali vlky v příšerných podmínkách. Majiteli je odebrali za dohledu policie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.