Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

V centru Prahy by vizuální smog mohl být omezován plánovaný manuálem

Centrum města bez vizuálního smogu? Praha 1 chce před letní sezónou připravit ve spolupráci s hlavním městem manuál, jak kultivovat historické centrum metropole. Do projektu chce zapojit podnikatele i veřejnost. Manuál by opět měl omezit vizuální smog v centru města.

„Je to téma, kterému v uvozovkách každý rozumí a každý má svoji představu, jak by centrum mělo vypadat. Nechceme jít cestou populistických zákazů a nařízení. Prolíná se zde mnoho zájmů a rád bych, aby existovala jasná pravidla, která v maximální možné míře budou respektovat zájmy všech zúčastněných,“ říká starosta Prahy 1 Petr Hejma (My, co tady žijeme).

Podle Petra Hejmy by se zmíněný manuál měl připravit společně s pravidly pro restaurační předzahrádky jejichž provoz chce Praha 1 detailně zmapovat kvůli možnému porušování nočního klidu. Podporu pro kultivaci historického centra bude mít Praha 1 i ze strany magistrátu či městské společnosti Trade centre Praha, která spravuje velké množství nebytových prostor v centru města.

Boj s vizuálním smogem už delší dobu svádí hlavní magistrát. Podle něho by se měl snížit například počet reklamních nosičů na lampách veřejného osvětlení o téměř 30 procent. Magistrát také vytvořil pravidla označování provozoven v památkové rezervaci v domech vlastněných městem.

Pražská koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) má boj s vizuálním smogem, tedy zamořením veřejného prostoru agresivní reklamou, v programovém prohlášení. „Úkolem kolegů v oblasti památkové péče a územního rozvoje je říct, jaké je snesitelné množství takovýchto nosičů na území hlavního města. Mým úkolem je zajistit adekvátní výnos,“ uvedl Jan Chabr (TOP 09).

V minulosti město vizuální smog omezilo v památkové rezervaci, kde jsou například reklamy na lampách zakázány. Koncem loňského roku také radní schválili pravidla označování provozoven v historickém centru, které jsou umístěny v domech patřících městu.

Proti vizuálnímu smogu v poslední době protestovala skupina Zhotoven, která se označuje za spolek umělců a architektů. Kritizovala novou zastávku pro MHD a obecně přístup vedení magistrátu. Za spolek nikdo konkrétní nevystupoval, na jeho facebookové stránce lidé opakovaně vznesli dotaz na napojení na JCDecaux. Firma i spolek to popřely. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Praha, vizuální smog, reklama, centrum města, historické jádro města, Petr Hejma, TOP 09, TRADE CENTRE PRAHA a.s., Jan Chabr, JCDecaux, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V centru Prahy by vizuální smog mohl být omezován plánovaný manuálem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.